Pospješite sigurnost vaših podataka na smartphoneovima

Autor: Marta Duić , 15. srpanj 2014. u 17:05
Silent Circle ima i svoju verziju pametnog telefona/FOTOLIA

Korisnik može zvati 79 zemalja, među kojima su i Rusija, Kina, većina Europe i obje Amerike.

Silent Circle, tvrtka poznata po mobilnim aplikacijama za sprečavanje vladina špijuniranja, predstavila je novu telefonsku uslugu koja korisnicima omogućuje da telefoniraju i primaju privatne pozive za samo 13 dolara na mjesec. Ta sigurna linija fiksne cijene za glasovne i podatkovne usluge radi na Appleovu operativnom sustavu i na Androidu, a uskoro će raditi i na Windowsima, objavila je kompanija sa sjedištem u Ženevi.

Korisnik može zvati 79 zemalja, među kojima su i Rusija, Kina, većina Europe i Amerike, a nisu pokriveni veći dijelovi Bliskoga istoka i Afrike. Nova je usluga veliki izazov ne samo tradicionalnim pružateljima telefonskih usluga koji i dalje skupo naplaćuju roaming putnicima koji zovu iz inozemstva, nego i novim internetskim telefonskim servisima koji su se raširili zadnjih desetak godina. Silent Circle ne samo da smanjuje troškove roaminga u mnogim zemljama, on privlači i svojim sigurnosnim karakteristikama. Nitko nije imun na špijunažu, ali ova kompanija korisnicima pruža sigurnu komunikaciju koja briše sve podatke o pozivima, porukama ili e-mailovima. Nova usluga stoji od 12,95 dolara na mjesec za stotinu minuta odlaznih poziva, do 39,95 za tisuću minuta.

Blackphone i FreedomPop
Zaštita i sigurnost postale su usluge koje možete kupiti na vašim telefonima tako da špijunske agencije ili bilo tko drugi teže dobiva informacije o vama. Blackphone, novi je Android telefon koji može osigurati vaše pozive i poruke. Uz to postoji i FreedomPop aplikacija koja je također u službi privatnost za sve Android mobitele. Telefonske mreže su nesigurne, a oprema za digitalno prisluškivanje može se pronaći sve češće. Ako radite s poslovnim tajnama ili povjerljivim dokumentima, trebali bi procijeniti koliki su rizici. Oni koji rade s manje osjetljivim podatcima, ali s više osobnih podataka moraju biti svjesni da razne smartphone aplikacije prisluškuju previše, snimaju vaše lokacije, kontakte i fotografije na načine za koje niste ni svjesni da postoje.

Blackphone "je usmjeren prema ljudima koji žele privatnost i sigurnost, a ne znaju gdje započeti", rekao je Jon Callas, ugledni kriptograf koji je glavni tehnološki direktor Blackphona i sukreator tvrtke Silent Circle. Blackphone ima 8 megapikselnu kameru i prijenosnu bateriju. Njegova glavna svrha je da se distribuirati sigurnog komunikacijskog softvera za Silent Circle i njegove partnere. Jedini problem je u tome što privatnost ponuda telefona i aplikacije nije u potpunosti dovršena. Blackphone ne nudi AppStore ili anti-malware skener te je potreban razvoj veće kontrole i zaštite. Korisnici moraju preuzeti dodatne aplikacije s interneta, ili odabrati vlastitu Android trgovinu za aplikacije, kao što je Amazon. 

Karakteristike
Blackphone ima vlastiti web preglednik i tražilicu. FreedomPop koristi Google zadani preglednik, Google App Store i Google Karte i također ne uključuje malware skener. Mnoge značajke Blackphonea ili FreedomPop su već standardne na iPhoneu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close