Ponašanje robota učinit će predvidivim, a projektirat će i bioelektroničke uređaje

Autor: Darko Bičak , 01. veljača 2021. u 22:01
Voditelj laboratorija i projekta AIFORS prof. Ivan Petrović (prvi zdesna, s dijelom tima LAMOR laboratorija), Foto: FER

Zagrebački FER pokrenuo dva nova istraživačka projekta s primjenom umjetne inteligencije.

Problemi o kojima svakodnevno čitamo, o nepouzdanim autonomnim vozilima, ograničenim medicinskim uređajima ili lošim aplikacijama za izvođenje uskoro bi mogli postati prošlost zbog istraživanja naprednih umjetnih inteligencija na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Naime, tamošnji Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR), pod vodstvom prof. Ivana Petrovića, možda i najvećeg našeg autoriteta za robotiku, upravo je kreirao projekt „ERA istraživačka grupa za umjetnu inteligenciju za robotiku – AIFORS“ koji EU iz svog programa Horizon2020 financira s gotovo 2,5 milijuna eura.

“Umjetna inteligencija je poznata i primjenjuje se već neko vrijeme. No, problem je da se radi o “strojnoj” inteligenciji čija je primjena dosta upitna u strojevima koji su u uskoj i kritičnoj interakciji s ljudima. Strojevi, roboti, ponašaju se prema unaprijed zadanim algoritmima. Ono što želimo postići je predvidljivo i pouzdano ponašanje strojeva putem umjetnih inteligencija. Vjerujem da ćemo to postići za šest godina ”, rekao nam je prof. Petrović. Dodaje da je primjena ove tehnologije, koja je tek u početku u čitavom svijetu, ima ogroman potencijal u gotovo svakom segmentu – od autonomnih vozila, tehničkih sustava sigurnosti, operativnih sala sve do prevođenja teksta i govora.

Ozbiljno zagrizli Apple i Google

Kako objašnjava prof. Petrović, projekt AIFORS će na FER-u uspostaviti istraživačku grupu Europskog istraživačkog prostora (ERA) za područje umjetnih inteligencija odnosno robotike koja će Fakultetu omogućiti privlačenje vrhunskih istraživača koji će samostalno provoditi ambicioznu istraživačku strategiju u inteligentnoj robotici. Time će se na FER-u otvoriti novi istraživački smjer s velikim potencijalom za istraživačke rezultate i tehnološke inovacije. Očekuje se da će projekt AIFORS značajno pojačati izvrsnost istraživanja i inovacije FER-a te izgraditi kapacitete za njegovo održavanje izvan projekta i među istraživačkim grupama. Zbog toga su u LAMOR-u iu potrazi za kompetentnim voditeljskim projektima, traži se međunarodno nadmetanje,a isto tako i za još pet dodatnih stručnjaka koji će biti pojačanje za 20-ak postojećih robotičara iz LAMOR-a. “Treba nam voditelj koji će donijeti novo znanje i kompetenciju u naš sustav. Bojim se da takvih u Hrvatskoj nemamo te ćemo morati pronaći u inozemstvu. Problem je što su za ovu tematiku ozbiljno zagrizli gotovo svi veliki globalni tehnološki igrači poput Googlea, Applea, Amazone i svih ostalih koji imaju neograničene financijske resurse i nije rijetkost da jednostavno „kupe“ čitaju odsjeke znanstvenih institucija koje su presele k sebi. Mi smo javna institucija, ai ograničeni smo dodatno pravilima financiranja EU, tako da možemo, za hrvatske prilike, ponuditi poticajnu plaću, ali koja je u globalnim okvirima ipak smiješna ”, rekao je Petrović.Dodaje da imaju za ovu poziciju nekoliko ljudi u vidu, a upravo ovih dana im je izmakla prilika za jednog stručnjaka hrvatskog porijekla koji je dobio “nemoralnu ponudu” iz Japana.

Biljka kao “živi senzor”

Istovremeno s AIFORS-om, na FER-u je pokrenut još jedan perspektivan projekt koji ima 3,75 milijuna eura podupire Europsku uniju. Radi se o projektu WatchPlant koji bi trebao razviti novu tehnologiju biohibridnog sustava, bežični senzor s vlastitim napajanjem za nadzor urbanih sredina. Razvijeni sustav koristit će metode umjetne inteligencije za stvaranje pametnih odluka i mjerenje parametara okoliša temeljno na fiziološkom stanju biljaka koje reagiraju na promjene u okolišu. Sustav će koristiti obnovljenu energiju novom upotrebom neistražene tekućine, floemskog soka, čime će biljaka postati “živi senzor” napajan čistom energijom.Projekt ima ambiciju otkriti metodu za izvlačenje dovoljnog volumena soka iz zdravih biljaka bez štetnog djelovanja na biljke koje projektiraju bioelektroničke uređaje koji će stvarati vlastitu energiju, fitosenzor. U ovom projektu FER partner je voditelj projekta za Hrvatsku prof. Stjepan Bogdan. FER trenutno ima više od 250 istraživačkih projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close