VIDEO: Podvodna komunikacija između Hrvatske i Novog Zelanda

Autor: Darko Bičak , 01. srpanj 2021. u 12:57
Ilustracija, Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Znanstvenici s Novog Zelanda pametnom rukavicom upravljali autonomnim podvodnim vozilom u 18.500 kilometara udaljenoj Hrvatskoj

Korona kriza je malo odgodila, ali nije zaustavila razvoj autonomnog podvodnog vozila na kojem rade hrvatski i novozelandski znanstvenici. Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu proveli su transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske. U okviru projekta ‘Unaprjeđenje sposobnosti interakcije ronilaca i robota’ (engl. Advancing Diver-Robot Interaction Capabilities – ADRIATIC) koji financira Office of Naval Research Global (ONR Global, američki Ured za pomorska istraživanja), znanstvenici su proveli transglobalni eksperiment Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske.

Znanstvenici iz dvije zemlje, udaljeni međusobno više od 18 tisuća kilometara, pronašli su rješenje za provedbu istraživačkog eksperimenta unatoč pandemiji. Testiranje novozelandske ronilačke rukavice za komunikaciju s hrvatskim autonomnim podvodnim vozilom (engl. Autonomous Underwater Vehicle, AUV) koje se trebalo održati u jadranskom podmorju otkazano je zbog epidemiološke situacije. Hrvatski i novozelandski istraživači pronašli su zaobilazni način – ronilac s rukavicom i autonomno podvodno vozilo zaronili su svaki na svojoj strani svijeta te proveli testiranje spojeni na internetsku mrežu.

Eksperiment je proveden na način da je novozelandski ronilac, noseći rukavicu ‘Adriatic’ zaronio je u 5-metarski bazen u centru West Wave Aquatic u Aucklandu i poslao naredbu podvodnom vozilu koje se nalazilo u bazenu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) u Zagrebu. Rukavica ‘Adriatic’ senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacije pretvara u signal naredbe koji se akustično šalje prijamniku u bazenu. Signal se prosljeđuje površinskom računalu na novozelandskoj strani, a zatim poslužitelju koji se nalazi u Hrvatskoj. Ovdje računalo prosljeđuje naredbu otpremniku koji dalje šalje akustični signal s rukavice autonomnom podvodnom vozilu kako bi se pomaknulo u zadanom smjeru i na zadani način. Rukavica sadrži senzore pokreta tvrtke StretchSense iz Novog Zelanda – spin-out tvrtke laboratorija Biomimetics. Provedeni eksperiment uspješno je završen te slijede novi eksperimenti unaprjeđenjem rukavice i vozila, a projekt možete pogledati na linku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close