Plin Vrbovec ugradnjom pametnih brojila prepoznao je važnost digitalne transformacije

Autor: PD VL native tim , 16. listopad 2020. u 09:18
Primjena pametnih brojila donijela je gradu Vrbovcu višestruke uštede

Uvođenje pametnih brojila prvi je korak u uspostavljanju pametne energetske mreže na razini EU s ciljem postizanja racionalnijeg pristupa.

Uštede se dugoročno ne postižu troškovima koje smanjujete, već prema načinu na koji potičete rast i diferencijaciju.

Glavni prioritet u strateškom smanjenju troškova jest prepoznavanje operacija s lošom izvedbom i njihovo mijenjanje s onima koje ostvaruju najbolje povrate i iskustvo na terenu.

Bolje korisničko iskustvo danas je isprepleteno pojmom digitalizacije, a ona je sama po sebi postala mehanizam održivosti, ali ne one trenutačne, već dugoročne koju nosi njena implementacija.

Novi obračun energije

Danas gradovi sve češće slijede ove premise. Jedan od njih je i Vrbovec, a posljednje što su napravili za dobrobit svojih građana i funkcioniranje samog grada jest to što je Plin Vrbovec u suradnji s A1 Hrvatska nadogradio plinska brojila. Cilj te nadogradnje bio je da uz pomoć IoT tehnologija i naprednih senzora na daljinu mogu prikupljati podatke i u realnom vremenu generirati analize potrošnje.

Na ovakav potez ponukala ih je i sama pandemija koja je otežala dostupnost mjerila, no činjenica je da je ovakvo ulaganje dobar potez za budućnost. Tradicionalno očitanje i inače zahtijevalo je puno vremena, dok će se daljinskim očitanjem lakše doprijeti i do udaljenih mjesta.

“Odlučili smo se na primjenu usluge daljinskog očitanja plina kako bismo na udaljenim i teško dostupnim mjestima, poput primjerice farmi, pojednostavnili i ubrzali očitanje potrošnje plina te dobili točne i precizne podatke.

Osim očitih prednosti ovakvih pametnih brojila, njihova primjena donijela nam je višestruke uštede od upravljanja točnom potrošnjom, preko sprječavanja malverzacija pa do kvalitetnije raspodjele zaposlenika”, rekao je direktor Plina Vrbovec Mladen Octenjak.

Staničić

Drago nam je da možemo pomoći gradovima u učinkovitijem upravljanju.

Uvođenje pametnih brojila prvi je korak u uspostavljanju pametne energetske mreže na razini Europske unije s ciljem postizanja racionalnijeg pristupa proizvodnji, potrošnji i distribuciji električne energije. Grad Vrbovec je uspješno napravio taj korak te novim brojilima danas omogućuju mjerenje snage i jalove energije, ali i novi obračun potrošnje energije koji se temelji na stvarnoj, a ne procijenjenoj potrošnji.

U A1 Hrvatska rade na razvoju različitih pametnih rješenja na NB-IoT mreži za kojima potreba na našem tržištu eksponencijalno raste.

Zahvaljujući nacionalnoj pokrivenosti A1 NB-IoT mrežom, imaju izvrsnu podlogu za izradu naprednih usluga i rješenja poput pametnih brojila, pametnog parkiranja, rasvjete, mjerenja kvalitete zraka i druge senzorike, kao i rješenja koja izrađuju prema specifičnim zahtjevima korisnika.

“Drago nam je da tako možemo pomoći gradovima poput Vrbovca, zajedno s našim partnerima, u ovom slučaju Telemetris, u učinkovitijem upravljanju energetskim sustavom i unapređenju poslovanja”, rekao je direktor ICT prodaje i rješenja u tvrtki A1 Hrvatska Siniša Staničić.

Rješenje daljinskog očitanja potrošnje plina obuhvaća nekoliko komponenti, a to su NB-IoT uređaj, NB-IoT bežična komunikacijska infrastruktura i aplikacijska platforma dostupna u cloudu.

Kako sve funkcionira

NB-IoT uređaj upotrebljava se za daljinsko očitanje plina na G4 plinomjerima, kao i NB-IoT uređaj za daljinsko očitanje plina s korektora i industrijskih mjerila s impulsnim izlazom. Navedeni uređaji za prikupljanje i prijenos podataka imaju vanjsko napajanje ili se napajaju internom baterijom sa životnim vijekom i do deset godina.

Na uređaju je inovativni kompaktni clip-on dizajn prilagođen za montažu na membranske plinomjere različitih proizvođača. Sukladno potrebama i dostupnom prostoru, u samim ormarićima na obračunskim mjernim mjestima uređaj može imati ugrađenu modularnu antenu.

U uređaj se može pohraniti velik broj zapisa, ali i ugraditi rješenja koja pružaju dodatne informacije. Tako se primjerice kod velikih potrošača poput industrijskih u obzir osim količine plina, trebaju uzeti i temperatura u plinovodu te tlak. Osim toga postoji i mogućnost ugradnje notifikacije za informaciju o prekoračenoj potrošnji.

NB-IoT bežična komunikacijska infrastruktura osigurava sigurnu i pouzdanu isporuku podataka. Ona omogućuje pokrivanje velikih područja, bilo u urbanim bilo ruralnim okružjima, s podrškom za veliki broj uređaja u malom prostoru te u teže dostupnim zatvorenim prostorima poput zgrada, podruma te šahtova i ormarića s brojilima.

Aplikacijska platforma u cloudu treća je komponenta pametnog rješenja putem koje se daljinski očitava plin. Platforma u realnom vremenu s različitih uređaja prikuplja podatke podržavajući veliki broj mjernih mjesta i različitih protokola razmjene podataka, a uključuje korisničko sučelje za operativan rad u uredu, zatim instalatersku aplikaciju za rad na terenu, kao i administracijsko sučelje za autorizirane korisnike.

Zahvaljujući pametnom rješenju korisnik, uza skraćivanje vremena prikupljanja podataka za obračun, može dobiti vremenski i prostorno precizne informacije o potrošnji.

* Sadržaj omogućio A1

New Report

Close