Pfizer objavio prve rezultate testiranja treće doze cjepiva: “Rezultati su obećavajući”

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2021. u 11:03
Foto: Reuters

Podaci su dobiveni u trenutku kad se zaraza ponovno širi i kad u SAD-u raste broj hospitaliziranih, posebno među slabije cijepljenom populacijom na jugu države.

Kompanija Pfizer i BioNTech podnijela je u ponedjeljak inicijalni izvještaj Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojem stoji da je treća doza cjepiva učinkovita u zaštiti i protiv novih varijanta koronavirusa.

Treća doza cjepiva izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa, kao i protiv delta (indijske) i beta (južnoafričke) varijante, u usporedbi s odgovorom nakon dvije doze. Prema prvim istraživanjima treća je doza jednako učinkovita protiv originalne varijante kao i protiv mutacija.

“S obzirom na visoku razinu imunološkog odgovora koji smo zamijetili, treća doza primijenjena šest do 12 mjeseci nakon primarnog cjepiva može pomoći zadržati visoku razinu zaštite protiv covida-19”, stoji u izvještaju kompanije.

“Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa i njegovih varijanti trećom dozom cjepiva. Ono bi moglo smanjiti prijenos bolesti među ljudima koji su se cijepili, ali i bolje kontrolirati širenje virusa općenito”, rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač BioNTecha.

Podaci su dobiveni u trenutku kad se zaraza ponovno širi i kad u SAD-u raste broj hospitaliziranih, posebno među slabije cijepljenom populacijom na jugu države.

Stručnjaci u Pfizeru smatraju da će treća doza uskoro biti potrebno, no američki zdravstveni stručnjaci još ne misle da za time ima potrebe, prenosi CNN.

Prošli su tjedan FDA i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odobrili i preporučili treću dozu cjepiva imunokompromtiranim ljudima koji su imali slab imunološki odgovor nakon prve dvije doze.

No, zdravstveni stručnjaci i vlasti i dalje su koncentrirani na poticanje necijepljenih građana na prvu dozu cjepiva.

Prema podacima od ponedjeljka u SAD-u je s obje doze cijepljeno 50,7% stanovništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close