Petina učenika ima probleme zbog korištenja interneta

Autor: Tanja Ivančić , 21. rujan 2023. u 10:14
Čak 30 posto učenika u Hrvatskoj koristi internet više od četiri sata dnevno/B. Bradarić/PIXSELL

Cilj projekta je prevenirati rizična ponašanja osnovnoškolaca, posebice učenika 7. i 8. razreda, ali i adolescenata u virtualnom okruženju.

Alati za moderno doba, naziv je prvog strukturirannog i znanstveno utemeljnog programa nastalog u suradnji Hrvatskog Telekoma i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta (ERF) Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj projekta je prevenirati rizična ponašanja osnovnoškolaca, posebice učenika 7. i 8. razreda, ali i adolescenata u virtualnom okruženju. Znanstvena istraživanja koja su bila polazište za izradu programa pokazuju niz rizičnih ponašanja adolescenata na internetu, a koja rezultiraju ozbiljnim negativnim posljedicama u području mentalnog zdravlja te interakcijama u stvarnom svijetu, rečeno je na predstavljanju programa u srijedu.

Naime, čak 30 posto učenika u Hrvatskoj koristi internet više od četiri sata dnevno, a četvrtina njih i sami su svjesni da su previše prisutni u virtualnom svijetu. Usto 50 posto adolescenata provjerava društvene mreže čim im stigne notifikacija, bez odgađanja i bez obzira što se događa u njihovom realnom okruženju.

Za jedan posto srednjoškolaca može se reći da su ovisni o internetu, a 20 posto ih već manifestira probleme povezane s prekomjernim korištenjem interneta.

Ti rezultati se dijelom mogu pripisati i nedostatku sustavnog ulaganja u razvoj vještina kod mladih, posebice u području odgovornog korištenja digitalnih tehnologija. Preventivni program koji je razvio ERF, a provodi ga u suradnji s Hrvatskim Telekomom, obuhvaća 11 strukturiranih i interaktivnih radionica za učenike, a koje će provoditi educirani stručni suradnici i nastavnici.

Dodatan element programa su i interaktivna predavanja za roditelje učenika, a kako bi dobili točne i relevantne informacije za prepoznavanje potencijalnih rizika za djecu na internetu. Program je već testiran i pokazao se učinkovitim.

Komentirajte prvi

New Report

Close