PCK Datacross za 2015. godinu ugovorio dvostruko veći prihod

Autor: Bernard Ivezić , 23. travanj 2015. u 22:01
Krešo Troha, suvlasnik i predsjednik Uprave Podatkovnog centra Križ (Datacross)/Davor Višnjić/PIXSELL

Podatkovni centri novi su veliki biznis za telekome i tvrtke koje se bave podrškom digitalnom poslovanju.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj, tvrtka PCK Datacross, počela je operativno poslovati u plusu.

Pogon u koji je FGS Nexus uložio 43 milijuna kuna i koji ima certifikate da u njega svoje farme računala mogu smjestiti kompanije poput Facebooka i Googlea, prošlu je godinu zaključio s prihodom od 6,6 milijuna kuna. Podatkovni centri novi su veliki biznis za telekome i tvrtke koje se bave podrškom digitalnom poslovanju. U njega su već ušli Hrvatski telekom, Vipnet, Terrakom i Metronet, a lani je najveći bio Altus IT. PCK Datacross dobro oslikava rast koji bilježi taj poslovni sektor. Prihod mu je počeo rasti prije tri godine. U 2012. je iznosio 187,7 tisuća kuna. Godinu kasnije porastao je više od pet puta na 989,6 tisuća kuna, a lani za više od šest i pol puta.

 

43milijuna

kuna u najveći hrvatski podatkovni centar uložio FGS Nexus

Krešo Troha, suvlasnik i predsjednik Uprave PCK Datacrossa kaže da su najveći rast ostvarili u posljednjem tromjesečju lani, kad su ujedno mjesečno počeli bilježiti pozitivnu operativnu dobit. "Zadovoljan sam, jer smo to ostvarili za nešto manje od godinu i pol dana otkako smo uselili prve korisnike u podatkovni centar u Jastrebarskom", kaže Troha. Dodaje da već imaju potpisanih ugovora za 12 milijuna kuna prihoda u 2015. godini, odnosno da ove godine očekuju barem sto posto rasta prihoda. Troha navodi da su im napokon počeli korisnici sami dolaziti. Kao rezultat krajem prošle godine potpisali su niz petogodišnjih ugovora koji im osiguravaju prihod u ovoj godini, a razgovaraju i o još nekoliko većih poslova.

"Imamo i domaćih i stranih korisnika. Dolaze iz bankarstva, trgovine, a ima i velikih domaćih tvrtki. No, nažalost, svi to tretiraju kao poslovnu tajnu", kaže Troha. Pojašnjava da slijedi konsolidacija podatkovnih centar, jer su u tom sektoru troškovi varijabilni. "Uložiti u podatkovni centar znači otvoriti niz varijabli od kojih svaka u bilo kojem trenutku može generirati iznenadni trošak od 100 tisuća ili više kuna, a većina proteklih godina nije ulagala", kaže Troha. Navodi da je to prilika za igrače poput PCK, jer oni nude usluge sa fiksnim cijenama ili predvidljivim troškovima.  "Telekomi nam nisu konkurencija, jer mi smo u kolokacijskom biznisu gdje se korisniku daje puna kontrola nad infrastrukturom, sigurnosti i privatnosti, a oni u području IaaS-a poput Amazona i Microsofta", zaključuje Troha.

Komentirajte prvi

New Report

Close