PayCekom sada do Rimčeva bicikla, hostela pa i janjetine

Autor: Bernard Ivezić , 04. lipanj 2019. u 07:53
Uslugu PayCek razvio najbrže rastući hrvatski startup Electrocoin

Plan nam je i integrirati mogućnost plaćanja prvom hrvatskom zadružnom valutom, ZEF kunom, kaže Iva Kvakić iz ZEF-a.

Na prvi hrvatski payment procesor za kriptovalute PayCek u manje od tri mjeseca od pokretanja spojilo se više od 40 poslovnih korisnika.

PayCek je u ponedjeljak objavio da se odsad preko njega može plaćati i u web trgovini Zadruge za etično financiranje (ZEF). Iva Kvakić iz ZEF-a kaže da se sada sve što imaju u web ponudi, od meda i pekmeza svojih zadrugara preko njihovih unikatnih rukotvorina, čak i solarnih panela, može izravno plaćati kriptovalutama, i to legalno.

Brzorastući posao
"Snaga ZEF-a je u sinergiji inovativnih proizvoda i usluga naših članova, pa je tako implementacija platforme našeg člana Electrocoina za plaćanje kriptovalutama, logični nastavak razvoja i inovacija prvog hrvatskog zadružnog webshopa", kažu u ZEF-u te dodaju da su odmah zabilježili i prvu kupnju kriptom. PayCek je usluga koju je razvio najbržerastući hrvatski startup Electrocoin, koji je od 2015. do 2017. godine narastao 932 puta na 207,9 milijuna kuna prometa, i to zahvaljujući usluzi mjenjačnice kriptovaluta.

Electrocoin s PayCekom ide u smjeru BitPayja, koji je lani, unatoč velikom padu vrijednosti Bitcoina i drugih kriptovaluta, po prvi put procesirao ih u vrijednosti većoj od milijardu dolara. Time je ostvario skok prihoda od čak tri puta u godini dana. U BitPay, koji je dosegao vrijednost od 160 milijuna dolara, uložili su Peter Theilov Founders Fund, Index Ventures, suosnivač Yahooa Jerry Jang, kao i Richard Branson iz Virgina.  

Širenje i na offline
Za razliku od drugih payment procesora, koji obrađuju kreditne kartice i koji će do kraja godine, zbog PSD2, moći ponuditi i instantna plaćanja, PayCek širi mogućnosti plaćanja za online i offline trgovce. Preko njega može se plaćati s Bitcoinom, Etherom, Rippleom, Lumenom i EOS-om. Nikola Škorić, jedan od osnivača Electrocoina naglašava da se posao s PayCekom razvija toliko dobro da su nedavno imali slučaj da su ljudi kupovali janjetinu s kriptovalutama.

"Klub ljubitelja janjetine je na Zrinjevcu u sklopu jednog festivala omogućio plaćanje kriptovalutama i kupci su uistinu kupovali janjetinu kriptom", kaže Škorić. Među korisnicima PayCeka su i Greyp Bikes od Rimca, restoran Pod mirnim krovovima, Swanky Mint Hostel i SOS dječje selo Hrvatska.

Velike planove s kriptovalutama ima i ZEF, koji na svojoj web trgovini trenutačno okuplja 15 zadrugara malih proizvođača. "U sljedećem koraku integrirat ćemo i mogućnost plaćanja prvom hrvatskom lokalnom zadružnom valutom, ZEF kunom", zaključuje Iva Kvakić iz ZEF-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close