“Pametnom regulacijom može se uštedjeti do 25 posto troškova grijanja”

Autor: PD i VL native tim , 20. prosinac 2018. u 22:00
Mario Širić, voditelj Odjela toplinske tehnike u Boschu

Jedan od glavnih ciljeva EU-a je povećati udio korištenja OIE na 20%, a korištenje dizalica topline idealno je rješenje zbog njihove sve veće učinkovitosti.

S Marijem Širićem, voditeljem prodaje Odjela toplinske tehnike u Boschu, razgovarali smo o načinima na koji se griju Hrvati, mogućnostima osiguranja golemih  ušteda, rješenjima su trenutno u trendu i onimja koja će biti najefikasnija u budućnosti.

Nakon dugog ljeta i tople jeseni, došli su nam i pravi zimski dani te je počela sezona grijanja. Možete li nam reći na koji se način griju Hrvati, koje izvore energije i uređaje najviše koriste?
Prema statističkim podacima u Hrvatskoj ima preko 2,3 milijuna stambenih jedinica. Kao energent se koristi plin, električna energija, biomasa i ugljen. Nešto veći dio objekata ima razvijeno centralno grijanje i tamo se koristi prvenstveno plin. Preostale stambene jedinice nemaju centralno grijanje i koriste uglavnom električnu energiju kao energent.   

Koliko su ta rješenja učinkovita i gdje postoji najviše prostora za napredak? Na koji način, odnosno gdje se mogu građani informirati o tome koji bi sustav bio najprikladniji za njih?
U slučaju kotlovnica većih snaga zamjenom sustava se mogu osigurati goleme uštede. Ugradnjom kaskadnog sustava kondenzacijskih uređaja investitorima se omogućuje širok raspon snage što je važno pogotovo za prijelazna razdoblja kao što su jesen i proljeće. Sustav ne crpi veliku energiju i kreće u rad s vrlo niskom snagom štedeći resurse. U stambenim objektima s etažnim grijanjem Bosch nudi kompletno rješenje po principu "Ključ u ruke", zajedno s opremom za sanaciju dimnjaka. Osnovne prednosti ovog rješenja su povećana sigurnost i komfor korisnika. Prvenstveno, zastarjele instalacije grijanja potrebno je zamijeniti novim, energetski učinkovitim rješenjima. Građani se mogu informirati kod predstavništva Bosch Toplinske tehnike ili projektanata, ovlaštenih trgovaca i servisera. 

Bosch toplinska tehnika ulaže godišnje oko 94 milijuna eura u istraživanje i razvoj energetski učinkovitih sustava grijanja. Možete li istaknuti koja su tehnička rješenja najpopularnija te koje inovacije Bosch priprema za budućnost? 
Da, kao vodeći proizvođač sustava grijanja, pripreme tople vode i proizvodnje tehnološke pare u Europi, neprestano radimo na unapređenju inovativnih tehnologija i usluga. Trenutno najpopularnije rješenje su naši novi kondenzacijski uređaji koji fasciniraju svojim DNA dizajnom i oplemenjuju unutrašnjost stambenog prostora. Kako je kod Boscha na prvom mjestu sigurnost korisnika, DNA uređaji koji se koriste u stanogradnji su tvornički opremljeni nepovratnom zaklopkom dimnih plinova. Svrha nepovratne zaklopke je spriječiti ulazak dimnih plinova iz pretlačnog dimovoda, na koji je spojen veći broj uređaja za grijanje. Svijet grijanja se temeljito mijenja i digitalizacija će dobiti na sve većem značaju. Bosch će svoje partnere i korisnike na putu digitalizacije pratiti kroz nova rješenja i integracijski sustav od planiranja ugradnje, prodaje uređaja, puštanja u pogon, održavanja i zamjene uređaja. Grijanje budućnosti će biti pametno i na smetnje ili neučinkovitost sustava će se upozoravati prije nego što nastaje. Na taj način ostajemo tijekom cjeloživotnog ciklusa proizvoda u dodiru s kupcem kako bi osigurali blisku vezu.  

Na koji se način Bosch rješenjima može pametno upravljati grijanjem i hlađenjem?
Naš cilj je osigurati korisniku upravljanje grijanjem na što jednostavniji način. Pri tome vodimo računa o štednji i komforu. Trenutno bilježimo veliki uspjeh na hrvatskom tržištu s novom pametnom EasyControl CT200 regulacijom koja nudi niz funkcija. Pored toga izvedena je u izuzetno lijepom dizajnu. Inteligentna W-LAN regulacija prepoznaje prisutnost korisnika i upravlja grijanjem na vrlo individualan način i može uštedjeti do 25% troškova grijanja. Ugradnjom pametnih termostata preko Easy Controla možete upravljati svakom prostorijom neovisno i odrediti temperaturu i vrijeme grijanja kako vam odgovara. Ova regulacija može se danas ugraditi skoro u svaki dom jer se jednostavno spaja na postojeće grijanje koje ima ON/OFF ili Open Therm priključak. 

Iako još uvijek većina za grijanje koristi konvencionalne izvore energije, obnovljivi izvori energije danas su već postali povoljno iskoristivi. Koja takva rješenja su najefikasnija za primjenu na našem području s obzirom na geografski položaj i dostupnost izvora energije?
Jedan od glavnih ciljeva svih članica EU-a je povećati udio korištenja obnovljivih izvora energije na 20%. Korištenje dizalica topline idealno je rješenje zbog njihove sve veće učinkovitosti. Nažalost u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljnih novčanih poticaja od strane naših institucija koji će građanima financijski olakšati zamjenu starih sustava za dizalice topline. Za razliku od Hrvatske u Sloveniji su poticaju već duže vrijeme u primjeni sa zavidnim rezultatima. Dodatno treba napomenuti kako nakon 2020. dolazi obveza gradnje zgrada u skladu sa standardima gotovo nula energetskih zgrada (nZEB). Dizalice topline su dio rješenja za nZEB.  Bosch na europskom tržištu proizvodi jednu od najučinkovitijih dizalica topline koristeći besplatnu energiju u radnom području od -20°C do +45°C vanjske temperature. Bosch dizalice primjenjuju se za grijanje i hlađenje što je zanimljivo za naše obalno područje gdje se pogotovo u turizmu treba osigurati puni komfor tople vode i ugodne sobne temperature. Značajke naših dizalica su visoka učinkovitost, niska emisija buke i robusnost konstrukcije.

Mnogo se govorilo o potrebi mijenjanja kondenzacijskih uređaja zbog uredbe EU. Pojavilo su se informacije da se svi u Hrvatskoj ugrađeni konvencionalni uređaji moraju odmah zamijeniti s kondenzacijskim uređajima, od onih da treba ići u zamjenu odmah do onih da ne treba ništa mijenjati. Što je istina? 
Preko medija su se koristili razne bombastične vijesti o nepremostivim financijskih teretima i malim energetskim učincima zamjene uređaja. Jedna od netočnih vijesti je bila da treba odmah zamijeniti sve stare sustave. Jedino u slučaju neispravnih dimnjaka i kod uređaja nekog proizvođača koji nije osigurao servisnu podršku. U Hrvatskoj već sada ima puno primjera iz prakse gdje su korisnici obavili sanaciju s rezultatima uštede energije od 20 do 30% u odnosu na stari sustav.  Tijekom 2020. stupa na snagu nova uredba EU-a koja će nama kao proizvođačima opreme zabraniti uvoz cirkulacijskih pumpi konvencionalnih uređaja zbog svoje niske učinkovitosti. Nove visokoučinkovite cirkulacijske pumpe nisu kompatibilne s konvencionalnim uređajima i potreba za zamjenom cijelog sustava proširiti će se na veći broj korisnika.  Na kraju treba svakako naglasiti što stoji iza svih ovih uredbi EU-a. Želja je za 20% umanjiti emisije štetnih plinova i ovim mjerama ulažemo u budućnost naše djece od koji smo ovaj svijet samo posudili.

New Report

Close