Pametno upravljanje transportom i logistikom u realnom vremenu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 20. lipanj 2017. u 22:00
Ako kamion zapne u prometnoj gužvi platforma izračunava ima li smisla završiti rutu unatoč kašnjenju ili treba poslati drugi kamion dobavljačima

Pomoću ProveIT rješenja kompanije sada raspolažu informacijama o tome je li kamion stigao na vrijeme, je li došlo do zastoja u prometu i koliko će kasniti isporuka.

Bosch, njemačka tvrtka i jedan od vodećih svjetskih dobavljača tehnologije i usluga, sredinom lipnja ove godine izvijestila je o uspješnom završetku istraživačkog projekta nazvanog ProveIT. Ta trogodišnja suradnja kompanije Bosch i nekolicine lokalnih partnera rezultirala je integriranom platformom i aplikacijom za efikasnije planiranje transporta namijenjenom ne samo vozačima kamiona već svima koji upravljaju transportnim i logističkim procesima. Zadani ciljevi istraživanja i projekta, a koji su prema Boschovom izvješću i postignuti, odnosili su se na optimalnu kvalitetu i učinkovitost transportnih tehnologija odnosno bolje iskorištenje raspoloživih kapaciteta, smanjenje troškova i emisije CO2 te lakše planiranje i veću učinkovitost transporta. 

Inspiracija iz vlastitog iskustva
Kompanija je i inače posvećena razvoju inovativnih rješenja koja podižu ne samo kvalitetu života već i svaki administrativni proces, a dobar dio inspiracije dolazi upravo iz njihovih redova. Tako i jedan od vodećih razloga zašto je ProveIT uopće pokrenut dolazi upravo iz same kompanije Bosch.  Naime, svako jutro u 7:30 sati kamion napušta Boschevu tvornicu u Homburgu i putuje prema nizu dobavljača koji se uglavnom nalaze unutar radijusa od 60 kilometara, prikupljajući dijelove koji su Boschu potrebni za proizvodnju hidrauličnih komponenti. Zahvaljujući ProveIT rješenju kompanija sada raspolaže informacijama o tome je li kamion na destinaciju došao na vrijeme, je li došlo do zastoja u prometu i koliko će kasniti isporuka u tom slučaju te svim drugim relevantnim činjenicama koje bi mogle imati utjecaja na tijek proizvodnje.

 

Bauer

Moguće je pratiti čitav lanac opskrbe i pravovremeno odgovoriti ako dođe do poremećaja.

 "Zahvaljujući IT platformi i novoj mobilnoj aplikaciji koju smo razvili za vozače kamiona kao dio istraživačkog projekta ProveIT planeri za materijal i transport mogu pratiti čitav lanac opskrbe i pravovremeno odgovoriti ako dođe do kakvog poremećaja", pojasnio je voditelj programa logističke IT tvrtke Bosch Markus Bauer.  "Korištenjem aplikacije vozač bilježi sve važne informacije kao što su vrijeme polaska, dolazak, početak i kraj procesa utovara ili istovara, nastavak odlaska i odgode u tranzitu. Uz Bosch još je šest tvrtki i institucija sudjelovalo u javno financiranom projektu istraživanja i razvoja koji je sada uspješno završen i to s opipljivim rezultatima", dodao je.   ProveIT platforma, dakle, osigurava najbolju moguću uporabu svih transportnih kanala. Proizvodi teretne naloge koji inteligentno kombiniraju sve detaljne podatke o predmetima i materijalima za pakiranje. 

Nesmetano odvijanje opskrbe
Na primjer, platforma prikuplja sve podatke potrebne za praćenje opskrbnog lanca i automatski provjerava da li u kojoj mjeri trenutačni status opskrbnog lanca odstupa od planiranog statusa što znači da se zna i koliko je jedinica određene stavke još na zalihama kao i što proizvodni proces zahtijeva u određenoj točki vremena. "Planeri materijala i transporta mogu biti sigurni da digitalni pomoćnik prati sve što se događa, a upozorenje će doći samo onda kada je nužna intervencija", pojasnio je Bauer. Korištenjem standardiziranog skupa podataka, planeri materijala i transporta mogu u stvarnom vremenu unaprijed određen strateški i taktički plan prilagoditi bilo kakvim uvjetima. Značajka upravljanja odstupanjima od originalnog plana i zadane rute ugrađena je u platformu i barata  raznovrsnim mogućnostima, kao i njihovim posljedicama.

Recimo, ako se kamion zaglavi u prometnoj gužvi platforma ProveIT izračunava ima li smisla završiti rutu unatoč kašnjenju ili treba li drugi kamion poslati izravno dobavljačima kojima je određena roba prijeko potrebna. Jednostavnije rečeno, platforma izračunava koja je odluka ili rješenje ekonomski najisplativija. Najavljen je i daljnji razvoj aplikacije jer dio partnera na projektu želi nastaviti u smjeru razvoja teretnih digitalnih dokumenata koji bi se potom uključili u Boschove transportne procese.

Lista partnera koji su zajedničkim snagama došli do ovog inovativnog rješenja uključuje tvrtke kao što su programeri PTV i LOCOM, zatim industrijska poduzeća Bosch i Z, logistička tvrtka Geis i Centar za istraživanje informacijske tehnologije (FZI) i Institut za rukovanje materijalima i logistikom (IFL), koji su ujedno i dio Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Projekt je vodio Bosch, a financiran je iz njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarstvo i energetiku.  Konzorcij je, kako poručuju iz Boscha, u konačnici ispunio uvjete definirane na početku projekta – povezivanjem proizvodnje i razvojem potrebnih digitalnih alata stvoreni su uvjeti u kojima se omogućava neometano odvijanje i najsloženijih opskrbnih lanaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close