Pametna rješenja moguća jedino uz daljnju digitalizaciju društva

Autor: Marta Duić , 06. listopad 2016. u 22:00
Čak 90 posto automobila bit će umreženo do 2020. godine, a na tržištu će biti dostupni samovozni modeli automobila velikih kompanija

Pametna rješenja u gradovima i domovima zauzimaju sve važniju ulogu u svakodnevnom životu, a umrežavanje različitih informacija i ljudi smjer je razvoja cjelokupnog društva.

Osim izravnog učinka koji penetracija broadbanda ima na državni proračun i oporavak cjelokupne ekonomije, investicije u razvoj i kvalitetu fiksne i mobilne mreže omogućavaju čitav niz informacijsko-komunikacijskih rješenja (ICT), od kojih se dio primjenjuje na lokalnim gradskim i županijskim razinama te na taj način generiraju uštede. Riječ je o Smart City rješenjima, koja predstavljaju digitalne platforme za efikasnije poslovanje širokog spektra pružatelja usluga te pridnose većoj kvaliteti života građana, a dugoročno pozitivno i utječu na očuvanje okoliša.  

Zajedno s rješenjima poput Smart Homea, s pomoću kojih možemo regulirati temperaturu ili nadzirati dom na daljinu putem svojih mobilnih uređaja, dio su šireg područja tzv. Interneta stvari (IoT). Pojednostavljeno, IoT tehnologija funkcionira na način da se umrežavaju informacije i stvari koje svakodnevno koristimo, kako bi se poslovanje tvrtki i pružanje javnih usluga i servisa učinilo efikasnijim, a život građana lakšim.Hrvatski Telekom zajedno sa svojim strateškim i lokalnim partnerima, trenutačno jedini u Hrvatskoj nudi sveobuhvatna Smart City rješenja za lokalne samouprave, od razine temeljne infrastrukture do konkretnih aplikacija.

Pametno upravljanje komunalnim otpadom, pametni parking, fleet management (upravljanje voznim parkom), rješenja za blagajne i za prodaju karata samo su dio širokog spektra ICT rješenja razvijenih s partnerima, koja ostvaruju uštede lokalnim proračunima i tvrtkama u sredinama diljem Hrvatske, od Koprivnice do Dubrovnika.  Za sve to nužna su značajna ulaganja telekom operatora, pa je tako u proteklih pet godina Hrvatski Telekom u Republici Hrvatskoj investirao ukupno 5,7 milijardi kuna, što ga čini najvećim privatnim investitorom. Prošlogodišnje investicije u iznosu od milijardu i pol kuna bile su usmjerene u razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak petogodišnjeg projekta IP migracije, čime su postavljeni daljnji temelji za broadbandizaciju društva i "pametan" razvoj kućanstava i gradova.

Za daljnji razvoj Smart City rješenja ključna je bila upravo uspješna realizacija 400 milijuna kuna vrijednog projekta IP migracije, čime je HT postao treći telekom u cijeloj Europskoj uniji koji je sve svoje korisnike i usluge prebacio u ALL-IP mrežno okruženje. Time je otvorena mogućnost da se svi uređaji u kućanstvu povežu na telekomunikacijsku mrežu preko IP protokola, a što je preduvjet za punu implementaciju IoT koncepta u svakodnevni život korisnika.  Samo umrežavanje informacija, stvari i strojeva odvija se putem Machine to Machine tehnologije (M2M), koja omogućava prikupljanje, analizu i uporabu podataka iz našeg okruženja, koje će biti sustav međusobne interakcije i komunikacije stvari, senzora i ljudi. Na tržištu M2M i IoT standardnih usluga i posebnih rješenja krojenih po mjeri korisnika, HT je prisutan kroz suradnju s velikom mrežom svojih partnera, kako bi zajednički omogućili automatizaciju i optimizaciju različitih procesa koji će gradovima i poduzećima omogućiti jednostavnije procedure i značajne uštede uz bolju i kvalitetniju uslugu za građane.

Na razini Europe, HT je jedan od prvih operatera koji kreće u pilot LPWAN tehnologije (NB-IoT) na odabranom području, za što se očekuje da će napraviti značajne promjene u primjeni IoT tehnologija te uključiti vodeće hrvatske kompanije u izradu rješenja za globalno tržište.Daljnja digitalizacija društva zajednički je interes svih korisnika, telekom operatora i države jer je riječ o najbrže rastućem segmentu ekonomije s velikim izvoznim potencijalom. Na razini cijele Europske Unije uspostavljaju se regulatorni mehanizmi kojima će se značajno smanjiti troškovi gradnje i održavanja mreža za pristup internetu velikih brzina, upravo kako bi se države članice potaknule na daljnje investicije u širokopojasni pristup internetu velikih brzina i kako bi ostvarile ciljeve Digitalne agende 2020, što Hrvatski Telekom kao najveći privatni investitor snažno podržava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close