Smart Industry
EMISIJA „SMART INDUSTRY“

Pametna i održiva mobilnost i Hrvatsku vodi potpuno u zeleno

Kakvo je stanje u Hrvatskoj po pitanju pametne mobilnosti, što su pametna mobilna rješenja i kako utječu na digitalnu…
Poslovni.hr
17. rujan 2021. u 11:48
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Europska Komisija prošle je godine predstavila novu Strategiju o održivoj i pametnoj mobilnosti. Strategija je strukturirana oko 3 ključna cilja: održiva mobilnost, digitalna mobilnost i otporna mobilnost. Primjerice, za povećanje održivosti prometa, Europa planira znatno povećanje broja vozila, plovila i zrakoplova s nultom stopom emisija, veću uporabu obnovljivih izvora energije i niskougljičnih goriva, stvaranje zračnih i morskih luka bez emisija, zdravu i održivu međugradsku i gradsku mobilnost, među ostalim, udvostručenjem željezničkog prometa velikih brzina i razvojem dodatne biciklističke infrastrukture tijekom sljedećih deset godina.

U okviru pametnoga prometa, inovacije i digitalizacija oblikovat će kretanje putnika i tereta u budućnosti. Predviđa se povezana i automatizirana multimodalna mobilnost, poticanje inovacija i upotrebe podataka i umjetne inteligencije za pametniju mobilnost.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kakvo je stanje u Hrvatskoj po pitanju pametne mobilnosti, što su pametna mobilna rješenja i kako utječu na digitalnu transformaciju gospodarstva, kako financirati R&D industrijskih enterprise softverskih rješenja te koje nam prilike u segmentu mobilnosti pruža 5G, pitanja su na koja, među ostalim, u emisiji „Smart industry“ Poslovnog TV-a o održivoj i pametnoj mobilnosti, odgovaraju Marko Stojaković, direktor financija tvrtke Make IT easy, Davor Kovačec, direktor i osnivač tvrtke Xylon i dr.sc. Tomislav Škreblin, dipl. ing., rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

New Report

Close