Ovo su najočitiji znakovi da je vaš mobitel ili računalo zaraženo virusom

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2023. u 09:58
Foto: unsplash

Rušenje programa i aplikacija pokazatelj je da nešto nije u redu.

Nekoliko je znakova koji ukazuju na to da je vaš mobitel ili računalo zaraženo virusom ili zlonamjernim softverom, a u nastavku pročitajte neke od najočitijih.

1. Usporen uređaj koji se brzo zagrijava

U slučaju da je vaš uređaj zaražen, može biti jako spor, a kada to uočite i posumnjate da je u pozadini nešto loše, može biti već kasno. Nadalje, ako se vaš uređaj mora boriti s nekim zlonamjernim softverom dok radi, možete primijetiti i da se brzo zagrijava.

Treba naglasiti da se u slučaju pretjeranog pregrijavanju uređaja u radu mogu javiti oštećena na unutarnjim komponentama uređaja. Uz to, pregrijavanje uređaja može oštetiti i mehaničke dijelove poput ventilatora.

2. Prevelika potrošnja mobilnih podataka

Programi koji sadrže zlonamjerni softver obično u pozadini izvode neke radnje koje omogućuju kibernetičkim kriminalcima da generiraju profit. Dobra vijest je da u ovom slučaju možete prilično jednostavno otkriti problem.

Prva stvar koju možete napraviti jest obratiti se svom pružatelju mobilnih usluga kako biste provjerili mjesečnu potrošnju. Uz to, svaki uređaj u postavkama ima opciju praćenja potrošnje mobilnog interneta pa možete usporediti potrošnju kroz mjesece. Manje promjene su normalne, ali ako primijetite iznenadne skokove koji nisu u skladu s vašim ponašanjem, moguće je da vam je uređaj zaražen, piše Komando.

3. Rušenje programa i aplikacija

Rušenje programa i aplikacija pokazatelj je da nešto nije u redu. Dodatni znak za uzbunu je ako primijetite da vam se ruši upravitelj podataka ili antivirusni program. Sve to može upućivati na to da je vaš uređaj zaražen.

4. Neobjašnjiva aktivnost na internetu

Hakeri mogu za metu uzeti vaše korisničke podatke poput korisničkog imena i lozinke što im može pomoći da pristupe vašim profilima na društvenim mrežama, ali i svm drugim dijelovima vašeg digitalnog života.

Provjerite mapu poslanih mailova i posljednje objave na društvenim mrežama. Ako primijetite mailove, poruke i objave kojih se ne sjećate, velika je mogućnost da ste hakirani.

Komando savjetuje da redovito provjeravate svoju aktivnost na internetu kako biste na vrijeme uočili sumnjive radnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close