Ovo će biti godina bolne i polagane transformacije telekom industrije

Autor: Bernard Ivezić , 03. ožujak 2014. u 22:00
Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a; Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta/PIXSELL

Trendovi iz godine u kojoj su oba velika nacionalna telekoma zabilježili pad prihoda nastavit će se i tijekom 2014.

Vipnet se priprema za šestu akviziciju u posljednjih godinu dana, doznaje Poslovni dnevnik. Netom je od telekomunikacijskog regulatora Hakoma dobio zeleno svijetlo za preuzimanje malog pulskog kabelskog operatera Antene CATV. Hrvatski telekom pak provodi internu reorganizaciju pred regionalni iskorak, među inim kupovinu Telekoma Slovenije.

Novi čelnik HT-a Davor Tomašković je nakon promjene dva člana uprave kadrovski rasložio 15-tak srednjih menadžera, a konačan nacrt kadrovske križaljke, kako tvrde upućeni, još nije gotov. Punu sliku previranja na telekom tržištu, gdje dva najveća igrača bilježe pad prihoda, daje Tele2 koji je lani ne samo utvrdio prihode, već ih jedini povećao zahvaljujući prodaji mobitela zajedno s tarifama. Analitičari smatraju da se ti trendovi neće promijeniti u ovoj godini.

Roaming udar
Damir Novotny kaže da operateri rade na transformaciji svog poslovanja. "Za efekte će trebati neko vrijeme i zato u ovoj godini očekujem da će im prihodi u globalu i dalje padati", kaže Novotny. Pojašnjava da je lani presudan utjecaj na pad prihoda HT-a i Vipneta imao roaming te da će zbog EU regulative cijene roaminga, a time i prihodi, padati blago i narednih godina.Krešimir Alić, analitičar telekomunikacijskog tržišta agencije IDC Adriatics kaže da se zasad još uvijek ne vide pomaci koji bi ukazivali na promjenu trenda u domaćoj telekom industriji u 2014."Vipnet se čvrsto odlučio na konvergenciju gdje se širi kupujući kabelske operatere i tako povečavajući korisničku bazu, HT ide u potragu za prihodima izvan telekom industrije, dok Tele2 bitne pomake radi kroz ponudu i cijenovnu politiku", kaže Alić.Dodaje da su svi operateri paralelno naglasak stavili na paketiranje usluga. Ne samo zbog međusobne konkurencije već i zbog one koja im dolazi preko interneta.Facebook, koji u Hrvatskoj ima više od milijun korisnika, kupio je WhatsApp i najavio da će u njega dodati i uslugu telefoniranja, a Microsoft preko Officea365 nudi pakete besplatnih telefonskih razgovora preko Skypea. Alić kaže da su operateri svjesni da za takve usluge treba internet i zato ga ne prodaju odvojeno. "U paketu daju razgovore i SMS sve jeftinije ili besplatno, a zarađuju na internetu", pojašnjava Alić.

Ponovo harač
Zacrtane planove mogao bi smesti jedino povrat vladinog harača na mobilne komunikacije, a o čemu se počelo opet špekulirati. Jedan ugledni porezni stručnjak kaže da bi takav scenarij smanjio novčani tijek operatera, povečao im trošak poslovanja i time im umanjio izvore za investicije.

Smjerovi razvoja

Polagana transformacija

Konzervativna procjena, kako transformaciju telekom industrije vidi Damir Novotny, mobilnu će telefoniju pretvoriti u e-novčanik, a fiksnu u platormu za prodaju drugih usluga poput struje. HT se već proširio u oba smjera, te u ICT. U godišnjem izvješću naveo je čak širenje u turizam i medije, a u branši se nagađa da ide i u prodaju osiguranja. Krešimir Alić kaže da primjeri iz regije pokazuju mnoštvo mogućnosti za operatere. U Crnoj Gori je vodeći telekom otvorio web trgovinu po uzoru na biznis koji je razvio vodeći operater u Rumunjskoj. Tamošnji je pak operater dodatno proširio posao na nekretnine. U Srbiji je Telenor kupio banku, a Litvanci outsourcaju call centar. "Adris od cigareta ide ka turizmu, ali to dugo traje", kaže Alić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

J.M.Mesnier je jos prije 15 godina gradio Vivendi. Vlastiti kontent je jedini izbor za telekome koji donosi dugorocnu profutabilnost. Puko prenosenje informacija je komoditizirana usluga. U Hr ce pad profitabilnosti biti spor jer je trziste kartelizirano. Pad dolazi od recesije u vecoj mjeri nego od komoditiziranosti avega sto telekomi nude i nedaj boze konkurencije.
Nijedan telekom u Hr nije u stanju stvoriti ili dodati prihodovno ozbiljnije usluge iducih 5 godina.

New Report

Close