‘Ove godine dva natječaja za nove tehnologije’

Autor: Ana Blašković , 11. ožujak 2019. u 22:00
Ministrica znanosti Blaženka Divjak i ministar gospodarstva Darko Horvat/Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska u istraživanje i razvoj ulaže godišnje 2,3 puta manje od prosjeka EU.

Država će kroz putem velika natječaja dati priliku poduzetnicima da iz nepovratnih europskih sredstava ubrza uvođenje novih tehnologija, najavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na konferenciji 'Nacionalni inovacijski sustav za konkurentniju Hrvatsku'.

Riječ je o konferenciji u sklopu projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, koje to ministarstvo provodi u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Cilj je stvaranje okvira za poticanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje, razvoj i inovacije.  Horvat kaže da inovacijska mreža polako zaživljava te da se očekuju dva velika natječaja, prvi kroz mjesec dana, a drugi u drugoj polovici godine.

Najavio je i bržu izradu strateških dokumenata kroz koje će se raspisivati natječaji u razdoblju od 2021. do 2027. Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić je istaknuo da Hrvatskoj treba dobro posložen nacionalni sustav koji će poticati inovacije, a da bi se postiglo nužno je povezati znanost s gospodarstvom i javnim sektorom zbog čega je HGK od samog početka preuzeo aktivnu ulogu u uspostavi nacionalnog inovacijskog sustava.

Podsjeća i da Hrvatska ima Strategiju pametne specijalizacije za razdoblje od 2016. do 2020. i Strategiju poticanja inovacija. "Cilj nam je da se u njihovu provedbu uloži i oko milijardu eura kroz EU fondove. Moramo podići razinu ulaganja u istraživanje i razvoj jer trenutno investiramo 2,3 puta manje od prosjeka EU", istaknuo je.

Stoga je dio projekta mapiranje tehnoloških kapaciteta i stupnja razvoja tvrtki. "Na temelju podataka moći će se kreirati razvojne strategije za istraživanje, razvoj i inovacije poslovnog sektora. To također pomaže da više novca usmjerimo u područja od nacionalnog interesa, kao što su zdravstvo, energetika, obrazovni sustav, a posebice STEM područja", rekao je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close