Ovaj sustav geotermalne energije možete postaviti u ‘nečije dvorište’

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2019. u 10:45
Foto: Eavor Technologies

Geotermalni projekt vrijedan 10 milijuna dolara, koji je u izgradnji u kanadskoj središnjoj Alberti, smatra se revolucionarnim jer ne treba koristiti hidrauličko frakturiranje (tzv. fracking) ili vodu i ne stvara emisiju stakleničkih plinova.

Ministar za infrastrukturu Alberte Prasad Panda nazvao je pilot projekt „game-changer-om“ nakon što je prošli tjedan posjetio mjesto na kojem se razvija.

Projekt ‘Eavor-Loop’ prvi je takve vrste, rekao je John Redfern, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Eavor Technologies sa sjedištem u Calgaryju.

Geotermalna energija je oblik obnovljive energije koja dolazi od topline pohranjene u zemlji. Geotermalni projekt zatvorene petlje djeluje poput radijatora, rekao je Redfern.

"Koristi puno tradicionalnih građevnih blokova, ali ih preuređuje na neobičan način", rekao je Redfern.

"Na primjer, radimo mnogo stvari nasuprot onome što obično radite. Znate, obično prilikom bušenja bušotine pokušavate izbjeći udaranje u drugi bunar. U našem slučaju pokušavamo se ukrstiti s drugom bušotinom… .Počinjemo nekoliko kilometara jedan od drugog, bušimo nekoliko kilometara, zatim skrećemo udesno i bušimo jedni prema drugima i spajamo jedan bunar s drugim kako bismo stvorili ovaj ogromni bunar u obliku slova U.

"Dakle, to stvara efekat radijatora."

Projekt je nedavno dobio milijun dolara sufinanciranja.

U tijeku je bušenje u obje bušotine. Pilot-projekt bit će gotov do kraja godine.

Nema emisija stakleničkih plinova i ne upotrebljava vodu, za razliku od drugih geotermalnih projekata. U njemu kruži tekućina koja u svojoj petlji od 2,5 kilometra skuplja toplinu ispod zemljine površine.

"To je više nego dobroćudan sustav i to je nešto što možete implementirati u 80 posto svijeta, umjesto u pet posto svijeta poput tradicionalnih geotermalnih izvora", rekao je.

"Možete ga staviti gotovo bilo gdje. Nije poput vjetrenjače ili solarne ploče … gotovo sve je pod zemljom, tako da ga možete doslovno smjestiti u nečije dvorište."

Nakon pilot projekta, Redfern je rekao da će se tvrtka usredotočiti na desetak komercijalnih projekata u Kanadi i širom svijeta.

"Vrlo je uzbudljivo i stvarno se nadamo najboljem iz ovog demonstracijskog projekta", rekla je Christal Loewen, menadžerica kanadske Udruge za geotermalnu energiju.

Loewen je rekla da Kanada u prošlosti nije bila na čelu proizvodnje geotermalne energije, dijelom zbog pristupa mnogim drugim pristupačnim izvorima energije, ali postoji puno potencijala.

"Kanada nije Havaji ili Island. Ali, imamo kvalitetu resursa geotermalne energije koji se zapravo mogu koristiti za proizvodnju električne energije", rekla je.

Njena organizacija pritišće vladu Alberte da stvori regulatorni okvir za razvoj geotermalne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close