Ova vještina već sad se plaća ‘zlatom’, zaposlenici koji je savladaju mogu očekivati sjajna primanja

Autor: Vjekoslav Čulo , 06. travanj 2024. u 10:00
Zanimanje za radna mjesta koja uključuju AI i srodne vještine sve je izraženije/Solen Feyissa/ Unsplash

Ako radno mjesto obuhvaća generativnu AI, plaća je i za 47 posto viša.

Poslodavci se pripremaju za doba umjetne inteligencije. Gotovo pola, točnije 45 posto visokorangiranih direktora rade na usavršavanju i dodatnom obrazovanju zaposlenika na području umjetne inteligencije ako je vjerovati Deloitteovu istraživanju iz siječnja ove godine. Sličan postotak, njih 44 posto, trenutačno zapošljava radnike na polju umjetne inteligencije.

Stoga ne treba čuditi što se stručnost na polju generativne AI najbolje plaća od svih tehničkih vještina. To je i potvrdilo nedavno istraživanje tvrtke Indeed koja je izračunala koje su to tehničke vještine koje se najbolje plaćaju. Prema njihovu istraživanju, ako bi radno mjesto obuhvaćalo i generativnu AI, sama plaća bi bila i za 47 posto viša.

“Zanimanje za radna mjesta koja uključuju AI i srodne vještine sve je izraženije”, navodi Maggie Hulce, izvršna predsjednica i glavna menadžerica u Indeedu. “Pretraživanje poslova koja uključuju generativnu AI na Indeedu poraslo je za gotovo 4000 posto prošle godine, a objava oglasa za radna mjesta vezanih uz generativnu AI povećana je za dojmljivih 306 posto od rujna 2022.”.

Prosječna plaća je 174 727 $

Što se tiče zapošljavanja, neki poslodavci traže stručnjake koji bi im pomogli da samostalno osmisle i naprave AI alate za poslovanje. Neke od titula koje uključuju tu vrstu vještine su inženjer za strojno učenje (odgovoran za osmišljavanje softvera za rješavanje problema) i softverski inženjer. Prosječna plaća za radno mjesto koje uključuje generativnu AI je 174 727 dolara.

Drugi poslodavci možda samo traže zaposlenike koji znaju koristiti alate generativne AI poput ChatGPT-ja i Microsoft Copilota kako bi skratili radne administrativne zadatke. Stručnjaci koji stvaraju slike pomoću alata generativne AI Midjourney naplaćuju i do 300 dolara po projektu.

“Razmislite kako maksimalno iskoristiti vještine trenutačnih zaposlenika”

Želite li povećati svoje vještine na polju generativne AI ili se osposobiti na tom polju, na izbor vam je više mogućnosti.

“Neke od učinkovitih metoda učenja tih vještina uključuju upisivanje internetskih tečajeva, pohađanje programerskih kampova ili sudjelovanje u programima izobrazbe usmjerenim razvoju AI”, navodi Hulce. Mnogo je učilišta i veleučilišta koja nude razne tečajeve, ali i online radionica na kojima se mogu svladati osnove, pa i šire.

“Zanima li vas dodatno usavršavanje unutar tvrtke, onda razmislite kako maksimalno iskoristiti vještine koje vam zaposlenici pružaju ili se informirajte o dostupnim mogućnostima”, dodala je Hulce. “Oslonite se na postojeće resurse jer vaši vam kolege i suradnici mogu nerijetko poslužiti kao dodatni izvori za otkrivanje novih alata, programa obuke i mogućnosti za nadograđivanje vještina.”

Komentirajte prvi

New Report

Close