Smart Industry
Tomislav Bronzin

“Otporna IT industrija pomaže drugim industrijama u transformaciji poslovanja”

Domaća tvrtka Citus već godinama osvaja nagrade za svojih pet patenata kojima su osvojili i vanjska tržišta.
Lucija Špiljak
05. listopad 2020. u 22:00
Tomislav Bronzin, direktor tvrtke Citus /ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Hrvatska tvrtka Citus nedavno je na međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu osvojila dva najviša priznanja – Gold Award i Platinum Award – za rješenje Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije, za koje su nagrađeni i zlatnom medaljom početkom godine u Maleziji.

Povodom nove u nizu nagrada koje Citus već godinama osvaja za svojih pet patenata, ali i o tome kakva je 2020. bila za tvrtku, razgovarali smo s direktorom Tomislavom Bronzinom.

Osvojili ste dvije prestižne nagrade u Londonu za rješenje pod nazivom Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije. Što Vaše rješenje omogućava i gdje se sve može primjenjivati?

Naše rješenje Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije omogućava inovativnu interakciju, na relaciji čovjek – računalo, kroz personalizaciju komunikacije koja je, u isto vrijeme, i individualna i anonimna. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, u realnom vremenu, ovo rješenje detektira i prepozna dobnu skupinu, spol, dimenzije i proporcije ljudskog tijela, te druga obilježja osobe. Ti podaci čine tzv. biometrijski otisak osobe i vežu se uz jedinstveni, ali anonimni, identitet koji se bilježi u računalni sustav, s drugim podacima koji čine profil osobe. Anonimizacija identiteta se postiže asimetričnom enkripcijom biometrijskog otiska, s time da se ne pamte nikakvi dodatni osobni podaci osobe, a integritet se osigurava primjenom Blockchain tehnologije.

2

najviša priznanja Gold Award i Platinum Award stigla su s međunarodne izložbe inovacija u Londonu za domaću IT tvrtku Citus

Korištenjem anonimnog, ali individualiziranog identiteta, osoba „otključava“ pristup raznim sadržajima kojima se pristupa isključivo kroz autentifikaciju. Svi prikupljeni podaci sukladni su GDPR-u. Što se tiče primjenjivosti, rješenje je primjenjivo u raznim industrijama; od zdravstva, obrazovanja, maloprodaje, marketinga, Smart City, Smart Shelf, Smart Window, gemifikacije, prilagodbe sadržaja korisniku, edukacija, alata za istraživanja itd. Omogućava i anonimizaciju identiteta korisnika za potrebe segmentacije tržišta i implementacije programa vjernosti.

Prvu primjenu smo napravili u programima vjernosti (tzv. Loyalty program), čime smo omogućili digitalnu transformaciju u maloprodaji bezalkoholnih pića, ugradnjom u pametne police i prodajni hladnjak. Naše rješenje omogućava analizu kupovine i segmentiranje tržišta, te individualizaciju komunikacije na tako da se anonimno prati individualno ponašanje i nagrađivanje kupca, bez pohrane osobnih podataka. S našim partnerima radimo na više projekata i vjerujemo da će uskoro biti na tržištu.

Koje usluge nudite i gdje?

Naša glavna djelatnost je proizvodnja složenih računalnih sustava, odnosno savjetovanje, projektiranje i razvijanje inovativnih IT rješenja. Naša rješenja omogućavaju digitalnu transformaciju poslovanja primjenom tehnologija proširene/virtualne/pomiješane stvarnosti i umjetne inteligencije. To radimo ne samo u Hrvatskoj nego diljem svijeta. Puno više smo prisutni vani i to u Europi, Aziji, Bliskom istoku, Americi. Naši klijenti su različite tvrtke iz različitih branši s kojima zajedno izgrađujemo inovativna rješenja bazirana na našim platformama, a koja su prilagođena upravo njihovim specifičnim potrebama. Trenutno nas je deset zaposlenih i to je konstanta koju održavamo godinama, od IT stručnjaka, matematičara, inženjera, ekonomista, dizajnera, neki su došli direktno s faksa, a neki iz međunarodnih kompanija.

Na kojim patentima bazirate svoja rješenja?

Imamo pet patenata i sva naša rješenja baziramo na njima i spomenutim najnovijim tehnologijama. Teško je reći koji je naš proizvod, tj. rješenje najuspješnije jer sva su uspješna u svom segmentu. Neka su dulje na tržištu pa su samim time i zastupljenija. Tu su Conference@Net, C@N Motion, C@N eMotion, BodyMeasures, PersonRecog. Naša rješenja karakterizira izuzetna lakoća upotrebe/korištenja svim dobnim skupinama, kao i osobama s invaliditetom. Kako su digitalne platforme koja omogućavaju inovativnu interakciju na relaciji čovjek – stroj, i to pokretom ili glasom bez potrebe za fizičkim dodirivanjem ekrana, miša ili tipkovnice. Činjenica da nema nikakvog fizičkog dodira između korisnika i proizvoda čini naša rješenja potpuno higijenskim, osobito u uvjetima gdje veliki broj osoba koristi ovaj proizvod. Pojavom Covid-19 postala je prava pomama za takvim pristupom. Glavninu investicija radimo sami, a istraživanje i razvoje sufinanciramo sredstvima iz EU fondova.

Kako je Vaša tvrtka odgovorila na izazove u 2020. godini?

Potražnja za našim proizvodima i uslugama je drastično porasla, no nažalost, budžeti tvrtki su se jako smanjili, i to predstavlja izazov cijelom IT sektoru. Kako sve poslove dogovaramo i pripremamo puno unaprijed, uz dobru procjenu rizika, naše poslovanje u prvih šest mjeseci se odvijalo prema planu. No isto tako moram reći da se puno više radilo nego prije za iste novac. Teško je dati bilo kakvu predikciju za dalje, no naš tim je posvećen transformaciji izazova u nove poslovne prilike.

Je li ICT industrija tijekom pandemije profitirala?

IT je otporna, tzv. horizontalna (potporna) industrija i kao takva je, u doba krize, pomogla drugim industrijama i djelatnostima da krenu u transformaciju svojeg poslovanja, i u tome je temeljna vrijednost naše industrije. No želim naglasiti da je nužno da IT industrija postane jedan od vertikalnih prioriteta buduće S3 strategije, kao i da se digitalizacija gospodarstva uključi u hitni Nacionalni plan oporavka EU koji se mora izraditi do kraja godine. U Hrvatskoj ima puno pametnih ljudi na ICT sceni, no nedostaje nam stručne radne snage i potrebno je napraviti pozitivne promjene u obrazovanju i u Zakonu o radu (npr. rad od kuće), kako bismo razvili svoje potencijale i zadržali ljude u Hrvatskoj.

New Report

Close