Otkrivena nova tehnologija zbog koje će WiFi signal biti savršen u svakom kutku vašeg doma

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2022. u 10:47
Foto: pixabay

Znanstvenici su i ranije znali da je ova metoda teoretski moguća, ali sada su prvi put osmislili konkretan postupak izračuna i također ga uspješno testirali u eksperimentima.

U časopisu Nature nedavno se pojavio znanstveni članak naslovljen ‘Antirefleksna struktura za savršen prijenos kroz složene medije’. Pod tim kompliciranim naslovom krije se zapravo jednostavno rješenje jednog od iritantnijih problema današnjice – dostupnosti kvalitetnog WiFi signala u svakom kutku vašega doma.

Brzi bežični internet danas je postao nešto bez čega teško možemo zamisliti svoje živote. Većina nas u svojim domovima ima internetsku vezu s neograničenim prometom, pa putem WiFi signala na ruter spaja sve moguće pametne uređaje – laptope, tablete, mobitele, televizore…

Međutim, WiFi signal ima svoja tehnička ograničenja pa znatno slabi prolaskom kroz zidove. Taj problem dosad smo s manjim ili većim uspjehom rješavali raznim uređajima za pojačavanje signala, no istraživanje koje su zajednički proveli znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta u Beču i Sveučilišta Rennes daje nadu da će uskoro WiFi signal bez ograničenja prolaziti i kroz deblje zidove, piše tportal.

Kad WiFi valovi prolaze kroz neki ‘složeni medij’ poput armiranobetonskog zida, oni se reflektiraju, raspršuju, skraćuju i apsorbiraju. Ideja je austrijsko-francuskog tima da se stavljanjem posebne strukture odnosno premaza na zidove spriječi refleksija valova.

‘Možete to zamisliti kao antirefleksni premaz na naočalama. Kad stavite dodatni sloj na stakla, refleksija se smanjuje i svjetlosni valovi bolje dopiru do oka’, rekao je jedan od autora studije Stefan Rotter s Tehnološkog sveučilišta u Beču.

Dakako, neuređeni mediji poput zidova daleko su složeniji od naočala. Oni predstavljaju svojevrsni labirint kroz koji putuju valovi, pa je ključno utvrditi kojim putem oni prolaze.

‘Prvo morate jednostavno poslati određene valove kroz medij i točno izmjeriti kako se ti valovi reflektiraju od materijala’, rekao je koautor studije Michael Horodynski.

S tim se informacijama može izračunati kako bi trebao izgledati kompenzacijski medij za bilo koji zid koji bi ‘poništio’ refleksiju i omogućio valu da kroz zid prođe nepromijenjen.

‘Ključ za to je matematička metoda koja se može koristiti za izračunavanje točnog oblika ovog antirefleksnog premaza’, rekao je Horodynski.

Znanstvenici su i ranije znali da je ova metoda teoretski moguća, ali sada su prvi put osmislili konkretan postupak izračuna i također ga uspješno testirali u eksperimentima. Slanjem mikrovalova kroz složeni, neuređeni labirint prepreka, izračunata je antirefleksna struktura; kada je ona postavljena ispred prepreka u eksperimentu, refleksija je gotovo potpuno nestala. Moguće primjene ovog otkrića prilično su široke.

Autori studije otkrili su da se može odrediti algoritam za izračunavanje potrebnog kompenzacijskog raspršenja, što otvara mogućnosti ne samo za WiFi, već i za poboljšanje rada drugih uređaja poput mikroskopa i kamera. Još jedno područje u kojem se može pokazati korisnim je sljedeća generacija mobilnih komunikacija 6G – snaga odašiljanja mobilnih komunikacijskih signala mogla bi se znatno smanjiti kad bi se signali od odašiljača do prijemnika mogli uspješno prenositi bez raspršenja i refleksije. Ipak, dok čekamo uvođenje 6G mreže, bit ćemo zadovoljni i ako zidovi prestanu biti preprekom za običan WiFi signal u našim domovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close