Otkrivena nova nuspojava korone: Stanje može trajati mjesecima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. listopad 2021. u 09:21
Foto: Unsplash

Također su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Promjene na koži poznate kao ‘covid prsti’ na nogama mogle bi predstavljati nuspojavu borbe imunosnog sustava protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

U okviru bolesti pojavljuje se upalna promjena s crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje ponekad traje mjesecima, a nalikuje koži koja je izložena hladnoći.

Obično se razvija u roku od tjedan do četiri tjedna od zaraze i može se manifestirati oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promjenom boje kože.

Znanstvenici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu British Journal of Dermatology, proučili su 50 osoba s covid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promjenama nastalim prije pandemije.

Otkrili su da je jedan mehanizam u pozadini oba stanja. Tijelo stvara imuni odgovor s visokom razinom određenih autoantitijela, koja greškom ciljaju i reagiraju ne samo na virus nego napadaju i vlastite stanice i tkiva oboljele osobe.

Također su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunog sustava, činilo se da stanice koje oblažu krvne žile koje opskrbljuju zahvaćena područja također igraju ključnu ulogu u razvoju covid prstiju i promjena na koži.

Voditelj studije dr. Charles Cassius rekao je da je istraživanje omogućilo dublje razumijevanje tog kožnog stanja.

“Epidemiologija i kliničke značajke tih promjena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promjena”, rekao je.

“Naša studija pruža nove spoznaje.”

Komentirajte prvi

New Report

Close