Osijek najizgledniji izbor 
za prvi hrvatski 5G grad

Autor: Bernard Ivezić , 08. rujan 2019. u 21:59
Inicijativu 5G grad pokrenuo je EU, Vlada je pozvala gradove da se jave, a Osijek je kandidat

HT bi morao plaćati istu količinu frekvencijskih naknada kao za sav spektar, a po tim uvjetima 5G-a u Hrvatskoj neće biti, kažu.

Hrvatski telekom najavio je da u Osijeku planira postaviti čak devet 5G baznih stanica. Usporedbe radi, trenutačno u cijeloj Hrvatskoj ima ih deset. Pet ih je u Samoboru i Svetoj Nedjelji, četiri su na otoku Krku, a jedna na zgradi sjedišta kompanije u Radničkoj ulici u Zagrebu.

Boris Drilo, član Uprave HT-a, izjavio je da razmatraju toliku investiciju u Osijeku, jer se pretpostavlja da će upravo taj grad biti izabran za prvi hrvatski 5G grad. Riječ je o gradu u kojem će sva tri operatera testirati svoju 5G tehnologiju.

“Ne znamo sa sigurnošću hoće li to biti Osijek, jer 5G grad je inicijativa EU koja je došla do hrvatske Vlade i ona je pozvala gradove da joj se jave te zasad nemamo informacija koji je grad stvarno odabran. Međutim, s obzirom na interes koji pokazuje Osijek, zatim Osijek Software City i druge čimbenike, izvjesno je da je to jedna od opcija”, kaže Drilo. Dodao je da su zainteresirani za širenje 5G infrastrukture i u drugim dijelovima države te da je otvoren za suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Pojasnio je da je HT-ov pak hodogram razvoja 5G-a vrlo jasan. Prvo sada rade na pilot-fazi 5G-a, gdje su dobili od Hakoma zeleno svjetlo da testiraju tu tehnologiju na frekvencijskom pojasu od 3,5 GHz-a do 100 MHz-a na Krku, i Samoboru i Zagrebu. Navodi da su u realnim uvjetima uspjeli postići 1 Gbps prijenosa podataka i 58,2 Mbps uploada. Drilo ipak naglašava da to nije moguće postići svugdje, jer frekvencijska područja još nisu u cijelosti pripremljena za 5G. Zato kao idući korak vidi odluku Vlade o tome koji će biti prvi hrvatski 5G grad, a u konačnici za komercijalizaciju 5G-a nužnim vidi poboljšanje uvjeta licenciranja 5G-a.

“Samo za 5G mrežu HT bi morao plaćati istu količinu frekvencijskih naknada kao za sav postojeći spektar, i to se mora promijeniti, jer pod ovakvim uvjetima 5G-a u Hrvatskoj neće moći biti”, kaže. Pojašnjava da su naknade za spektar, koje plaća HT, i dalje 350% veće nego iste koje u prosjeku plaćaju druge članice grupacije Deutsche telekom. Navodi da je Vlada učinila veliki korak kad je vratila iznos tih naknada na stanje kakvo je bilo 2014. , odnosno prije nego ih je bivša vlada povisila.

“Ali još je riječ o iznimno visokoj cijeni i cijela telekomunikacijska industrija u Hrvatskoj po tom pitanju ima jedinstven stav. O tome razgovaramo i s regulatorom, a dodatno, treba uzeti u obzir da je 5G mlada tehnologija, koja pruža mnogo potencijala i društvu i gospodarstvu, ali trenutačno ima ograničen komercijalni potencijal”, zaključuje Drilo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čemu 5G mreža kad ni 3G+ ni 4G ne rade ni približno brzinama koje su propisane pa makar sjedio pod repetitorom.

Katastrofa….

New Report

Close