Orqa s novitetima ide u Las Vegas, širit će tim na američkom tržištu

Autor: Lucija Špiljak , 17. prosinac 2021. u 07:01
Foto: Dubravka Petrić / Pixsell

Najuspješniji domaći startup na tržištu obrambene tehnologije ubrzano se razvija.

Novi model naočala za dronove, 5G modul i kontroler za učenje na simulatoru neki su od novih proizvoda koje će osječki startup Orqa predstaviti na novom izdanju CES-a, najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu koji se, izuzev prošle, održava svake godine u siječnju.

Orqa je jedan od najuspješnijih hrvatskih startupa koji je još na početku zakoračio na svjetsku scenu. Sada na “enterprise” tržištu nude profesionalne proizvode i paralelno ugovaraju nove projekte na tržištu obrambenih tehnologija. Orqa je danas globalni lider u području daljinskog upravljanja bespilotnim vozilima i specijalnim video rješenjima za industriju, sektor javne sigurnosti te obrambeni sektor.

Jačaju redove

Od 2018. godine kada su krenuli do danas istaknuli su se najprije proizvodom Orqa.FPV, najboljim naočalama za upravljanje dronovima na svijetu, koje su zabilježile uspjeh na domaćem i stranom tržištu. U ožujku su zaključili su seed-investiciju od 10 milijuna kuna od mađarskog Day One Capital fonda, a tada je vrijednost njihove tvrtke procijenjena na više od 100 milijuna kuna.

S više od 60 svojih inženjera žele ponuditi vrhunsko i sigurno iskustvo vožnje dronovima. Njihovo je sjedište u Osijeku, no prije godinu dana otvorili su ured u Zagrebu, a prije godinu i pol ured i u Washingtonu gdje trenutno radi četvero ljudi.

”U narednoj godini planiramo širiti tim u SAD-u i jačati redove u Hrvatskoj. Razvijamo razne stvari, od upravljanja motora koji idu na dronove, transporta kontrolnih paketa i videa, do naprednih rješenja koji omogućavaju da dronovima upravljamo putem javnih mobilnih mreža. Svaka tvrtka u svijetu koja se bavi FPV letenjem čula je za Orqu, a naše videonaočale su najbolje i najinovativnije na svijetu. Nadamo se da ćemo za tri godine imati 200-300 zaposlenika i zadržati prvu poziciji u specifičnoj niši tehnologija koje radimo “, rekao je na nedavno održanoj konferenciji Hrvatske gospodarske komore Ivan Jelušić, suosnivač Orqe, podsjetivši da su 2019. godine tri mjeseca nakon sajma u Las Vegasu već imali prvi face-on ugovor s američkim Ministarstvom obrane.

Nedavno je završila njihova kampanja na Kickstarteru za novi proizvod FPV.Ctrl – kontroler za učenje na simulatoru za pilote-početnike. Prije toga, nakon što su nekoliko mjeseci testirali i razvijali u early access modeu, u svibnju su na Steamu u punom izdanju lansirali Orqa FPV.SkyDive, simulacijsku igru utrkivanja dronova i simulatora leta slobodnim stilom, koji dolazi u paketu s nadogradnjom ImmersionRC-jevog modula Ghost radio za letenje pravih dronova. SkyDive je u samo nekoliko dana postao jedan od najigranijih simulatora dronova na Steamu.

Suradnja s BISS-om

Orqa je u srpnju ove godine s hrvatskom IT tvrtkom BISS sudjelovala na FBI konferenciji u Orlandu gdje su predstavili smart videokamere za službenike javne sigurnosti. Imaju i zajednički projekt s BISS-om – Ocean Public Safety 2.0 – koji koristi zajedničko centralno sučelje koje ima mogućnost spajanja posebnih Orqa video kamera za službenike javne sigurnosti. Sustav omogućava distribuciju videa u stvarnom vremenu s kamera koje nose policijski službenici, ali i s bespilotnih letjelica, sve u svrhu bolje i ranije situacijske osviještenosti na mjestu incidenta. Hardver vezan uz ovo sučelje predstavit će polovicom sljedeće godine, kako je otkrio izvršni direktor Srđan Kovačević. Osim Orqe, još tri hrvatska izlagača putuju u Las Vegas na CES – sportreact, Codelab i Iron Bull.

Komentirajte prvi

New Report

Close