Orqa pokreće razvoj ekosustava chipa za bespilotne sustave

Autor: Lucija Špiljak , 06. veljača 2022. u 22:00
Gordan Gledec, Srđan Kovačević i Tomislav Matić/PD

Orqa je svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica, odnosno dronova. 

Osječki startup Orqa kreće s razvojem specijaliziranog chipa za bespilotne sustave u Hrvatskoj u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku i Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, s kojima su prošlog petka potpisali sporazum o suradnji.

Direktor Orqe Srđan Kovačević ističe da je cilj izgraditi ekosustav pravog dizajna čipova zbog kojih bi Slavonija u budućnosti postala “Silicijska dolina” i u IT svijetu osnažiti vidljivost Osijeka i Osječko-baranjske županije.

“Cilj je ne samo proizvesti zamišljeni proizvod, već i kreirati zamašnjak za stvaranje novih tvrtki i inicijativa koje će nastaviti našim putem.

Velika je prilika za JI Europu da u novom strateškom poretku zauzme svoje mjesto u digitalnom dizajnu i dizajnu čipova, što smo prepoznali kao područja koja nedostaju na europskom tržištu.

Hrvatska je idealno geografski smještena za pružanje spomenutih usluga, a za pet ili deset godina nam se pruža prilika da ovdje počnemo graditi velike stvari koje bi bilo nemoguće ostvariti bez podrške europskih strateških programa”, izjavio je Kovačević.

Orqa je svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica, odnosno dronova.

Komentirajte prvi

New Report

Close