Odzvonilo lažnim diplomama i certifikatima, stiže novo hrvatsko rješenje!

Autor: Lucija Špiljak , 08. listopad 2021. u 08:01
Aplikacija koristi Cardano tehnologiju, 
a već je krenula prodaja ACI tokena, Foto: PD

Blockademia bi do kraja 2022. trebala biti potpuno operativna na mainnetu, a očekujemo globalno širenje putem mreže franšiza.

Jedan od 46 gradova diljem svijeta u kojima se nedavno održao globalni Cardano summitu bio je i Zagreb gdje je predstavljen novi hrvatski kripto startup Blockademia.

Njihova istoimena aplikacija koristi Cardano tehnologiju i omogućava decentralizirani sustav za provjeru autentičnosti dokumenata. Kako su pojasnili, Blockademia osigurava trajnu, nepromjenjivu i sigurnu pohranu dokaza o autentičnosti bilo kojeg izdanog dokumenta te omogućava jednostavnu i brzu provjeru autentičnosti dokumenata, diploma, certifikata i drugih isprava.

Projekt su pripremali zadnjih godinu dana, a sada je, kaže direktor Marin Kramarić, došlo vrijeme da uključe i javnost.

Blockchain jamac sigurnosti

“Posljednjih godina svjedoci smo sve veće zloupotrebe lažnih diploma na raznim razinama u društvu, kod nas i u svijetu. Zato mislim da Blockademia izlazi u savršenom trenutku i da će interes biti velik. Već imamo izvrsne povratne informacije i interes postoji, jer ova Blockchain komponenta jamči potpunu transparentnost i sigurnost gdje je nemoguće napraviti izmjenu po jednom unesenim podacima. Blockademia sustav rješava izazov transparentnosti i autentičnosti na svim razinama, a primjena je ne samo za autentičnost diploma i certifikata, već i ostalih dokumenata poput atesta, ugovora, video i audio zapisa, source codea…

Sve što dobijemo u binarnom obliku možemo zabilježiti i zapisati u blockchain, a kasnije korisnicima omogućiti brz i jednostavan pristup od bilo gdje u svijetu u bilo kojem trenutku. Odabrali smo Cardano kao prvi blockchain koji je razvijen akademskim pristupom, a danas pozicioniran kao jedan od top tri blockchaina koji nudi najviši nivo decentralizacije, sigurnosti, dovoljnu brzinu i relativno niske troškove transakcija”, pojašnjava Kramarić.

Blockademia je nakon Revuta drugi domaći startup koji kreće u prodaju tokena na Cardano blockchain tehnologiji. Njihove klijente čine ustanove, laboratoriji, razne kompanije i tijela državnih i gradskih uprava koje izdaju dokumente koje je potrebno štititi od falsificiranja.

“Krećemo, naravno, prvo lokalno, ali ubrzo planiramo i globalno širenje putem mreže franšiza. Naši planovi do kraja ove godine su uspješno završiti Private & Community Sale, te dodatno zaposliti i pojačati tim koji će u sljedećoj godini završiti projekt, te dodatno ugovoriti franšizni model kako bi kroz sljedećih 18 mjeseci imali franšiznu mrežu u svijetu te korisnike iz svih područja. Imamo četiri modela Blockademia sustava, što znači da se svi mogu pronaći u tome. U prva dva kvartala sljedeće godine planiramo završiti Blockademia aplikaciju te je istestirati s prvim korisnicima. U trećem kvartalu planiramo završiti web i mobilnu aplikaciju za provjeru i, rekli bismo u zadnjem kvartalu sljedeće godine, danas godinu dana, planiramo biti u punoj produkciji sustava ili, kako bismo mi to rekli u blockchainu, na mainnetu”, navodi Kramarić.

 

Cilj je prikupiti vrijednost od 21 milijuna eura, a private sale je najavljen za 1. listopada

ACI token je nativni token na Cardano blockchainu i koristit će se kao utility token pomoću kojeg će se odvijati sve radnje unutar Blockademia aplikacije. Početkom listopada počeo je prvi krug (private) prodaje ACI tokena, a cilj je prikupiti vrijednost od 21 milijuna eura. Zatim 15. studenog počinje prvi krug javne prodaje, 22. studenog drugi, a 29. studenog zadnji krug community prodaje koji traje do 6. prosinca ove godine.

“Moram napomenuti da se radi prvenstveno o community ponudi, a ACI tokene moguće je dobiti jedino zamjenom ADA (nativna Cardano valuta) za ACI. Nakon završenih svih krugova token salea krećemo s razvojem i integracijom same platforme. Veliki planovi zahtijevaju i velike investicije. Sredstva prikupljamo kako bi mogli kroz godinu dana sve to realizirati, od čega glavnina ide na Development, razvoj franšiza diljem svijeta te podršku i marketing. Imamo jako dobar interes kao i prve potencijalne korisnike za testiranje sustava, te franšizere. Ulagača u dobre projekte uvijek ima”, kaže Kramarić čiji tim čini 18 zaposlenik raznih profila; bazu čine IT i blockchain stručnjaci, uz marketing, financije, pravni odjel, ljudske potencijale i ostale odjele.

Nakon token salea, kada krene intenzivniji razvoj i globalna implementacija sustava, očekuju nova zapošljavanja. Kramarić smatra da je blockchain tehnologija u Hrvatskoj dobro prihvaćena jer se kod nas, kaže, nove tehnologije i inače dobro prihvaćaju.

Cilj nam je oblikovati svijet istinom

“Blockchain je zapravo jedna informatička mreža, raširena na tisućama međusobno neovisnih računala širom svijeta, koja je zaštićena jakom enkripcijom i drugim tehnologijama. Jednom zapisan podatak na blockchain trajan je, javno dostupan i nepromjenjiv, jer nijedna osoba ili organizacija nema mogućnost brisati/ mijenjati te podatke.

Pokrenuti startup vezano uz blockchain, pa rekao bih, uz standardne izazove koje morate riješiti, poput formiranja kompetentnog i ozbiljnog tima – a tu smo zaista jaki – i dobar community poput Cardano zajednice, vjerojatno je lakše doći do potrebnih sredstava nego klasičnim putem. Do kraja iduće godine očekujemo Blockademiju potpuno operativnu na mainnetu. A dalje nema granica, idemo u cijeli svijet. Cilj nam je oblikovati svijet istinom”, zaključuje Marin Kramarić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljivo kako logo na majici opasno podsjeca na vec postojece valute/tokene.

https://amptoken.org/

Identity Verification by Civic (Home)

A ideja koristenja blockchaina takoder na vise njih na tom podrucuju a najjaci trenutno “program”:

Pogledajte use cases: https://hedera.com/

New Report

Close