Odsad svatko može (lako) naučiti što je AI i kako ga koristiti

Autor: Lucija Špiljak , 23. studeni 2020. u 22:00
Projekt Elements of AI predstavili su Mislav Malenica iz udruge CroAI i Nikola Vrdoljak iz agencije 404, komunikacijskog partnera, Foto: PD

Nikola Vrdoljak, direktor agencije 404, komunikacijskog partnera projekta, istaknuo je jedan od ciljeva.

Hrvatska je među prvih pet zemalja u Europi koja je na materinskom jeziku lansirala Elements of AI, najbolji svjetski tečaj o umjetnoj inteligenciji (AI). Sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi za koje u prosjeku treba izdvojiti 25 sati, a dostupan je od jučer na stranici www.elementsofai.com/hr na hrvatskom. Riječ je o projektu koji su lani tijekom predsjedanja Finske Vijećem EU razvili Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor. U suradnji s Europskom komisijom Finska, koja želi biti svjetski lider u primijenjenoj AI, odlučila je tečaj darovati svijetu kako bi svakom omogućili edukaciju, neovisno o predznanju u području matematike ili programiranja. Istaknuo je to i finski veleposlanik u Hrvatskoj Risto Piipponen, dodavši da je znanje najbolje sredstvo protiv dezinformacija.

“Tečaj prilagođen svima koje zanima što je AI, kako utječe na sadašnjost i budućnost, vidite li to kao alat koji može pomoći ili nešto čega se bojite. Dolazi nova tehnologija čija primjena postaje sve veća, a mala zemlja poput naše ima priliku biti hrabra i riskirati. Cilj je probuditi taj osjećaj na tržištu, potaknuti naše istaknute ljude da se uključe. Profitirali bismo kada bi Hrvatska bila zemlja gdje je prihvaćanje AI visoko, da pokažemo potencijal za ulaganje i izvozne proizvode”, poručio je Mislav Malenica, predsjednik hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Nikola Vrdoljak, direktor agencije 404, komunikacijskog partnera projekta, istaknuo je jedan od ciljeva – da tečaj završi 1% zaposlenika u različitim kompanijama, institucijama i organizacijama. “Važno je da AI ne vidimo kao barijeru već kao priliku”, poručio je Vrdoljak. Projekt su podržali i Hrvatski telekom, Zagrebačka banka i veliki dio tech sektora, a poziv je otvoren i za druge. Projekt su pozdravili i Photomathov Damir Sabol i Mate Rimac, poručivši da ne bismo trebali biti pasivni promatrači promjena nego sudionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close