Od iduće godine obvezna primjena QR koda na računu

Autor: Bernard Ivezić , 06. veljača 2020. u 15:37
Ubrzat će se i olakšati plaćanje mobitelom/Shutterstock

IT tvrtke do 1. travnja moraju nadograditi POS blagajne s rješenjem kojim se sprečava zaobilaženje fiskalizacije.

Porezna uprava na svojim je internetskim stranicama objavila novu tehničku specifikaciju za korisnike fiskalizacije "Fiskalizacija – Tehnička specifikacija za korisnike Verzija 1.8", koja propisuje fiskalizaciju ponuda i narudžbi. 

Po toj specifikaciji, IT tvrtke moraju doraditi svoje POS blagajne (Point of Sale – prodajno mjesto) do 1. travnja, kad po izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom ugostitelji, trgovci i drugi poduzetnici moraju početi fiskalizirati i sve prateće dokumente. Na ovu dopunu neće biti obvezne sve tvrtke već samo one koje posluju s gotovinom ili one koje posluju s gotovinom, ali izdaju isključivo račune, ne i ponude, narudžbe i slične dokumente.

U sklopu tehničke dokumentacije specificirani su svi detalji koje IT tvrtke moraju uprogramirati u POS rješenja. "Preporučamo obveznicima fiskalizacije da se za pomoć obrate proizvođaču/održavatelju rješenja za fiskalizaciju koji koriste i/ili svojoj IT podršci", navode iz Porezne. Odmah su najavili još jednu novinu, da će od 1. siječnja 2021. krenuti i obvezna primjena QR koda na računu.

Za očekivati je da će velik broj tvrtki QR kod (Quick Response – brzi odgovor) početi primjenjivati već tijekom ove godine, iako na to zakonski još nisu obvezni.  Na taj će se način ubrzati inovacije u platnom prometu poput plaćanja računa mobitelom kao i mogućnost da se smanji administracija poduzetnicima koji koriste račune za pravdanje troškova prema Poreznoj upravi.

Komentirajte prvi

New Report

Close