Oboren rekord fuzijske energije otvara prilike domaćoj industriji

Autor: Josipa Ban , 19. veljača 2024. u 07:00
foto: unsplash

Obaranje novog rekorda nije jedini pozitivan pomak.

Znanstvenici u laboratoriju JET u Velikoj Britaniji postavili su novi fuzijski rekord – oslobodili su trajnu fuzijsku energiju od čak 69,26 megadžula, što je za 10 megadžula više od rekordna iz 2021. Obaranje novog rekorda nije jedini pozitivan pomak.

U njemu je, objašnjavaju s IRB-a, uz stijenku fuzijskog reaktora prvi put korišten volfram, materijal koji se koristi u žaruljama i koji nema zdravstvene rizike za razliku od do sada korištenog berilija.

“U prvi plan, nakon ovih uspjeha, opet dolazi pitanje razvoja fuzijskih materijala za fuzijsku elektranu DEMO, te proizvodnja fuzijskog goriva tricija. Za rješenje oba ova znanstvena problema nužan je projekt DONES, u kojem vodeću ulogu igraju Španjolska i Hrvatska”, ističe znanstvenik Tonči Tadić s IRB-a te koordinator projektnog tima Dones.

Kroz njega, u ogromnom projektu izgradnje Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), već sudjeluje šest domaćih kompanija. Ovaj eksperiment, naglašava Tadić, otvara nove i veće prilike.

Komentirajte prvi

New Report

Close