O vrijednosti investicije šute, nagađa se o pet milijuna eura

Autor: Bernard Ivezić , 20. srpanj 2016. u 22:01
IBM je znanstvenim institucijama u Hrvatskoj dao neograničen pristup svojim softverskim i resursima, kaže Zec/Patrik Macek/PIXSELL

IBM Client Innovation Centar u Zagrebu otvorit će se 2017., a trebao bi zapošljavati mlade.

Ni nakon što su direktor IBM-a Hrvatska Damir Zec i premijer Tihomir Orešković u srijedu predstavili prvu veću greenfield IT investiciju u Hrvatsku, IBM Client Innovation Centar u Zagrebu, koji će se otvoriti na proljeće 2017. i u idućih nekoliko godina zaposliti ukupno 500 ljudi, nismo uspjeli dobiti jasnu informaciju kakve će usluge zapravo taj centar nuditi.

Usto, nije objavljena ni vrijednost investicije. U branši se priča da inicijalno ovo ulaganje ne bi trebalo biti veća od pet milijuna eura. IBM se, naime, bavi prodajom znanja i intelektualnog kapitala tako da se veća ulaganja u materijalnu imovinu ne očekuju. Sam čelnik hrvatske podružnice IBM-a Zec je u srijedu u Banskim dvorima istaknuo da u realizaciji projekta ne kane ništa graditi. Investicija k tome neće odmah otvoriti 500 radnih mjesta. Zec je istaknuo da će na početku krenuti sa skromnijim brojem.

 

500radnih

mjesta ukupno bi trebalo biti otvoreno u IBM-ovu Centru

No, koliki je on nije naveo. IBM Client Innovation Centar, navodi, on trebao bi zapošljavati mlade Hrvate koji su visoko-obrazovani, znaju jezike i žele učiti. Njima će se otvoriti mogućnost da se dodatno specijaliziraju, a kompanija želi i ojačati suradnju sa akademskom zajednicom kako bi dobila više gotovih kadrova. Zec se zbog toga zahvalio na podršci ne samo premijeru Tihomiru Oreškoviću i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, već i bivšem premijeru Zoranu Milanoviću s kojim je IBM krajem 2014. potpisao ugovor o suradnji. Zec je naveo da se četiri sgementa tog sporazuma sada realiziraju u praksi. Tako je IBM znanstvenim institucijama u Hrvatskoj dao neograničen pristup svojim softverskim i inim resursima.

Nadalje, znanstvenicima iz Hrvatske otvorio je mogućnost da izravno rade s Nobelovcima koji rade u IBM-u bilo gdje na svijetu. Usto, omogućio je svim startupima i drugim poduzetnicima iz Hrvatske, a koji žele razvijati nova rješenja na IBM-ovoj tehnologiji, da im se jave i dobiju 100 tisuća dolara vrijedne donacije u obliku IBM-ovih rješenja i usluga. Konačno, Zec navodi da je IBM dao državnoj upravi u Hrvatskoj da pristupi najnovijim tehnologijama iz njegovog portfelja.

Prema podacima na svojim korporativnim stranicama IBM globalno ima 36 inovacijskih centara na šest kontinenata. Svi oni služe kao podrška digitalnoj transformaciji kompanija. Zec kaže da će tražiti IT znanja i jezike zbog čega su mu zanimljivi čak i oni koji završavaju jezike na Filozofskom fakultetu. "Cilj je nuditi usluge diljem svijeta i za to će nam trebati oni koji mogu komunicirati na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom itd", kaže Zec. IBM je lani imao rekordan prihod od 225,2 milijuna kuna, rekordnu neto dobit 52,1 milijun kuna, ali je broj zaposlenih srezao za četvrtinu na 131 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close