Novo i još veće izdanje Škole budućnosti učit će djecu o tech industriji i umjetnoj inteligenciji

Autor: Lucija Špiljak , 07. prosinac 2021. u 12:49

Zainteresirane škole mogu se prijaviti do 18. prosinca.

Nakon ovogodišnjeg pilot programa kreće novo i još veće izdanje Škole budućnosti koju donose Stemi, Infobip i A1 Hrvatska, uz podršku tvrtke Microblink. Projekt će ovoga puta obuhvatiti dvostruko veći broj škola i učenika, a prvi puta pridružuju i dva grada, Pula i Vodnjan, koji su uključili svoje gradske škole u projekt.

“Iznimno nas raduje da smo počeli ostvarivati suradnju s gradovima koji kao temelj vlastitog razvoja vide unapređenje obrazovanja. Škole su nekoć bile lokomotive razvoja lokalnih sredina stoga je stvaranje škola budućnosti važan preduvjet za stvaranje gradova budućnosti. U novoj sezoni nastavljamo sa stvaranjem učionice koja nije ograničena fizičkim zidovima.

Povezivat ćemo različite škole i njihove učenike koji će zajedno stvarati tehnološka rješenja jer rad na daljinu jedna je od bitnih vještina u poslovima budućnosti. Učitelje i tehnološke tvrtke okupljamo u zajednicu koja surađuje i međusobno si pomaže jer suradnja je temeljna vrijednost koja nedostaje u našem društvu”, ističe Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi.

Učenici će upoznati hrvatsku tech industriju

U sklopu projekta polaznici osnovnih i srednjih škola kroz digitalne materijale će imati priliku učiti od najuspješnije IT tvrtke i prvog hrvatskog jednoroga Infobipa. Upoznat će se pobliže s tehnološkom industrijom u Hrvatskoj, tvrtkama kao što su A1, Microblink, AVL, Croatia osiguranje te prisustvovati predavanjima vodećih ljudi u svijetu znanosti i tehnologije.

Učiteljima i učiteljicama, ujedno i mentorima odabranih školskih ekipa bit će na raspolaganju stručna edukacija i podrška tijekom trajanja cijelog programa. Najbolji školski timovi imat će priliku javno predstaviti svoje chatbot radove na velikoj završnoj konferenciji koja će se održati krajem školske godine.

“U Infobipu upravo dijeljenje znanja i usko surađivanje vidimo najbitnijim ako se žele napraviti pozitivni iskoraci. Pilot projekt Škole budućnosti pokazao nam je da učitelji u suradnji sa stručnjacima iz industrije mogu kreirati čvrste temelje za obrazovanje najmlađih i dublje ih uvoditi u IT svijet. Tehnologija napreduje svakodnevno, ali ono što će uvijek ostati konstantno je važnost učiteljske profesije za razvoj cjelokupnog društva”, poručio je Izabel Jelenić, suvlasnik i tehnički direktor Infobipa.

Svijet umjetne inteligencije i chatbot radovi

Glavni cilj projekta je otvoriti polaznicima osnovnih i srednjih škola prozor u tehnološku budućnost na način da se djeci kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije. U svojim će školama formirati razvojne timove, a svoje će chatbot radove temeljiti na doprinosu rješavanja jednog od UN-ovih ciljeva održivosti.

“Kroz projekte poput Škole budućnosti djeci u školama približavamo nove tehnologije i učimo ih traženju rješenja, kritičkom razmišljanju i stvaramo okolinu u kojoj svatko ima poticaj da postigne više. Tehnologija danas svakome omogućuje da postane programer, inovira i donosi rješenja. Digitalizacija je u potpunosti promijenila načine na koji živimo i radimo i danas se, pod utjecajem novih tehnologija poput umjetne inteligencije, clouda, 5G-a, interneta stvari i robotizacije transformiraju industrije, mijenjaju navike potrošača te stvaraju potpuno nove prilike na tržištu rada. Stoga nam je drago da ćemo i novoj generaciji polaznika približiti znanja i iskustva naših stručnjaka koji već danas rade poslove budućnosti”, ističe Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije u A1 Hrvatska.

Prijave otvorene do sredine prosinca, program počinje u siječnju 2022.

Zainteresirane škole mogu se prijaviti za sudjelovanje u drugom izdanju projekta Škola budućnosti na internetskoj stranici zaključno s 18. prosincem 2021.

Škola budućnosti krenut će s radom u siječnju iduće godine, nakon školskih praznika. Projekt su uz projektne partnere podržali još tvrtke Microblink, AVL, Croatia osiguranje, Bosch, Školska knjiga, Span, Atos i Microsoft.

Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt Škola budućnosti implementirat će se u više od 100 škola diljem Hrvatske i tako obuhvatiti više od 2000 učenika. Završetak projekta očekuje se u lipnju 2022.

Podsjetimo, projekt Škola budućnosti zajednički su pokrenuli tvrtke Stemi i Infobip, a prvo izdanje, ujedno i pilot projekt, okupio je više od 1000 učenika iz više od 60 škola diljem Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close