Novi smrtonosni virus hara Europom, razvio se s klimatskim promjenama

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2023. u 14:39
Foto: Pixabay

Najistaknutiji simptomi virusa su glavobolje, visoka temperatura, bolovi u leđima i zglobovima, bolovi u trbuhu i povraćanje.

Stručnjaci procjenjuju da je krimsko-kongoanska hemoragijska groznica nova prijetnja Europskom javnom zdravlju. Do starog je kontinenta stigla zbog klimatskih promjena a, kako tvrde, ima visoku stopu smrtnosti.

Bolest se širi preko krpelja, uzrokuje je nairovirus i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) ima stopu smrtnosti između 10 i 40 posto. James Wood, voditelj veterinarskog odjela na Sveučilištu Cambridge, rekao je da bi CCHF mogao pronaći put do Velike Britanije uz pomoć krpelja. Postoji bojazan da se bolest ubrzano širi potpomognuta klimatskim promjenama. Najistaknutiji simptomi virusa su glavobolje, visoka temperatura, bolovi u leđima i zglobovima, bolovi u trbuhu i povraćanje. Često se pojavljuju i crvene oči, rumenilo lica, crveno grlo i crvene mrlje tzv. petehije, na nepcu.

S napredovanjem bolesti mogu se uočiti velike modrice, teško krvarenje iz nosa i nekontrolirano krvarenje na mjestima ugriza, a ti simptomi počinju otprilike četvrtog dana bolesti i traju oko dva tjedna. U za sada potvrđenim slučajevima zaraze CCHF, stope smrtnosti u hospitaliziranih pacijenata kretale su se od devet posto, pa čak do 50 posto. Dugoročni učinci CCHF infekcije nisu dovoljno dobro proučeni kod preživjelih da bi se utvrdilo postoje li specifične komplikacije. Međutim, već sada je jasno da je oporavak spor.

Prema WHO-u, do prijenosa s čovjeka na čovjeka može doći krvlju, izlučevinama i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba.

Ono što zabrinjava jest činjenica da trenutačno ne postoji dostupno cjepivo ni za ljude ni za životinje zaražene ovom bolešću. CCHF se prenosi na ljude ugrizom krpelja ili kontaktom sa zaraženom životinjskom krvlju ili tkivom neposredno nakon klanja. Domaćini ovog virusa uključuju širok raspon divljih i domaćih životinja poput goveda, ovaca i koza.

Komentirajte prvi

New Report

Close