Novi rekord Bitcoina, evo zašto njegova cijena brzo raste i pada

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2024. u 09:43
Foto: Pixabay

Danas se BTC većinom koristi za investiranje.

Najpoznatija kriptovaluta Bitcoin u ponedjeljak ujutro zabilježila je novi rekord. U trenutku pisanja ovog članka, jedan Bitcoin vrijedio je 71,647 dolara, što premašuje dosadašnji rekord zabilježen prije nekoliko dana.

Veliki utjecaj ETF-ova

Porast je uslijedio mjesec i pol nakon što je kriptovaluta početkom godine dobila zeleno svjetlo za uključivanje u investicijske proizvode u SAD-u.

Američka komisija za vrijednosne papire i burzu nevoljko je početkom siječnja odobrila trgovanje prvim bitcoin fondovima kojima se trguje na burzi (ETF-ovima).

Na rast cijene utjecao i skorašnji ‘halving’?

Također, svake četiri i pol godine dolazi do ‘halvinga’ (prepolovljenje). ‘Halving’ je proces u kojem se nagrada rudarima smanjuje za pola i to uzrokuje duplo manju ponudu na tržištu i značajan rast. Taj proces se do sada dogodio tri puta i svaki puta je došlo do izuzetnog rasta, a sljedeći ‘halving’ na redu je u travnju ove godine.

Zašto BTC tako brzo raste i pada?

– Zato sto više sliči dionici nego novcu. Danas se BTC većinom koristi za investiranje, a ne za trgovanje, što znaci da je podložan vijestima, špekulacijama, promjenama na tržištu. Ako pogledamo dionice američkih tvrtki, njihova je volatilnost još i veća, rekao nam je nedavno hrvatski investitor Hrvoje Prpić.

Komentirajte prvi

New Report

Close