Novi modeli na Zagrebačkoj burzi – od sada trgovanje tokenima

Autor: Bernard Ivezić , 04. listopad 2016. u 08:04
Zagrebačka burza kao startup središte regije/FOTO

Šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić tvrdi da će naknade biti povoljne i da će se utvrđivati individualno.

Zagrebačka burza (ZSE) i estonski startup Funderbeam zajednički su krenuli u osnivanje tvrtke Funderbeam South-East Europe, koja će postati temelj za pokretanje prve burze startupa u Hrvatskoj i regiji.

ZSE da će nova tvrtka krenuti s radom do kraja godine te privući startupe iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te ostatka regije. Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze kaže da su se na partnerstvo s Funderbeamom odlučili zbog njihove želje da šire svoj vrlo razvijeni poslovni model, koji kao inovacija u svijetu prvi nudi trgovinu udjelima nakon investiranja, što nije slučaj s drugim crowdfunding platformama. 

Regionalna priča
"Funderbeam South-East Europe imat će lokalizirani pristup, primjerice imat će dio internetske stranice na hrvatskom jeziku, a još je važnije što će proces selekcije startupova koji koriste platformu biti lokaliziran uključivanjem stručnjaka iz regije u selekcijski proces", kaže Gažić. Pojašnjava da im je važno osigurati da zaista najbolji i najperspektivniji startupovi prikupljaju sredstva za rast i razvoj preko te platforme. "Zato je potrebno lokalno znanje, poznavanje prilika, poslovnog okruženja i svega drugog vezanog uz startup pa stoga planiramo u savjetodavno tijelo Funderbeam SEE-a uključiti i stručnjake iz regije", kaže Gažić.  

Funderbeam je nastao prije godinu dana. Iza platforme, koja je prvo rješenje za trgovanje udjelima u startupima temeljeno na blockchain tehnologiji, stoji suosnivač Skypea Jaan Tallinn. Platforma je privukla startupe i investitore iz Velike Britanije, Njemačke, Finske i drugih europskih zemalja. Gažić navodi da će startupi da bi mogli koristiti njihove usluge morati imati vodećeg investitora, svojevrsnog mentora i pregovarača upućenog u rad financijskog tržišta."Cijeli proces na taj način strukturiran upravo zato što u tom slučaju startup komunicira s jednim investitorom, a ne potencijalno s desetinama ili stotinama pri ćemu vodeći ulagatelj može biti i osnivač startupa", kaže Gažić.

Ulaganje kroz tokene
U Estoniji tvrtka nudi mogućnost ulaganja u dugu, kupnji uloga i obveznicama. U Hrvatskoj se zasad priča isključuivo o ulaganju u obliku tokena. Gažić pojašnjava da investitori zapravo ulažu u formi duga, a za novac koji su uložili dobivaju tokene. "Tokeni su digitalni zapisi, fragmenti bitcoina koji sadrže informaciju o tome koju imovinu token predstavlja i taj se podatak pohranjuje.

Bitcoin tehnologija time omogućuje vođenje registra udjela. Regulativa u Estoniji i Hrvatskoj gotovo je identična, budući da se radi o dvije zemlje iz Europske Unije", kaže Gažić. Iako na stranici Funderbeama stoji da primjer gdje je naknada za investiciju od 200 tisuća eura 9500 tisuća eura, Gažić kaže da će se naknade dogovarati individualno. "Sadržavaju naknadu za pokretanje sindikata ulagača, provizije od prikupljenih sredstava, a bit će konkurentne", zaključuje.

Komentari (5)
Pogledajte sve

..startup komunicira s jednim investitorom…a token su karte s kojima se kartaju…? / bitcoini?….A tokeni ne bi radije bili instrumenti s pomoću kojih se komunicira, a ne imaginarni udjeli???

HUUUUUUUUUURAAAAAAA !!!!!!

inače naš narod i domaći investitori su toliko dobro educirani da će ovu tematiku svladati za jedno prije podne. u svjetlu svih uspješnih ponuda u prošlosti na zse navalit će na ovu ponudu kao da nema sutra. već vidim masu novih milionera pred ac tomić i treću smjenu u bmw-u.

Ako ovo zaživi to će konačno biti nešto pozitivno kod nas

New Report

Close