Nova prevara kruži WhatsAppom, evo kako je možete prepoznati

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2021. u 15:07
Foto: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Evo kako se zaštititi.

Ovaj tip prevare na WhatsAppu hara već nekoliko godina.

Funkcionira tako da ljudima stigne poruka sa šesteroznamenkastim kodom koji nisu zatražili niti pokreću novi WhatsApp račun. Prevaranti u nastavku traže da se kod upotrijebi, a sve dolazi s naizgled poznate i prijateljske adrese, ali ona je prethodno hakirana, piše BBC.

“Dobio sam WhatsApp poruku prijateljice da joj je zablokiran račun i da je slučajno svoj pristupni kod poslala na moj broj te me moli da joj ga uslikam i pošaljem”, rekao je jedan prevareni korisnik koji je prevarantima tako zapravo poslao pristupni kod za vlastiti račun.

Što će prevarantima ukradeni računi? S vašim podacima mogu se obratiti prijateljima i obitelji pretvarajući se da ste to vi i tražiti novac. Također, tako dolaze do brojeva telefona koje mogu iskoristiti za nove prevare s prisutpnim kodom, a nalaze se i u grupama u kojima ste možda dijelili povjerljive informacije.

Kako se zaštititi?

Iz WhatsAppa savjetuju:

Nikada nemojte nekome davati lozinku niti sigurnosni kod nekome, čak ni prijateljima i obitelji. Omogućite dvostupanjsku verifikaciju. Budite oprezni s porukama u kojima vas se traži novac, pa čak i ako te poruke dolaze s poznate adrese, odnosno broja.

Komentirajte prvi

New Report

Close