Nova pomorska tehnologija iz Rijeke

Autor: Darko Bičak , 19. studeni 2017. u 22:01
Martina Cvetković, vlasnica tvrtke Balmaris /Goran Kovačić/PIXSELL

Riječka inovatorica je nakon pobjede na natječaju Zabe osnovala tvrtku, a ovaj tjedan je na europskom natjecanju. Njen projekt već pobuđuje interes investitora.

Riječka inovatorica Martina Cvetković pobjednica je nacionalnog startup natjecanja InnoEnergy na kojem se predstavljaju najbolji energetski projekti, a boje Hrvatske će braniti ovog tjedna i u Budimpešti na istovrsnoj europskoj smotri. 

Iz znanosti u poduzetništvo
Njezin projekt sustava za obradu balastne vode i drugih tekućina pobudio je interes javnosti, ali i potencijalnih investitora za njezinu tvrtku Balmaris. Kako pojašnjava sama inovatorica, projekt se od većina postojećih sustava za obradu balastnih voda na brodovima razlikuje po tome što oni koriste kemikalije koje su potencijalno opasne za ljude i okoliš. "Alternativno, koriste se i tehnologije čiji se rad temelji na primjeni UV-a, no takve tehnologije nerijetko imaju visoku cijenu i potrošnju energije te su nedovoljno učinkovite u određenim uvjetima rada.

Naša tehnologija je zelena, potpuno bezopasna za ljude i okoliš, a u svom radu ne koristi kemikalije. Radi se o jednostavnoj i cjenovno prihvatljivoj inovativnoj tehnologiji, koja radi na mehaničko-fizikalnom principu, ima dugi životni vijek, prostorno je prilagodljiva te prilagodljiva glede potreba obrade morske vode na brodovima", ističe M. Cvetković.

Dodaje da iako je ideja o tehnologiji prvotno nastala s ciljem rješavanja problema obrade balastnih voda na brodovima, može se koristiti i na brojnim drugim područjima s ciljem pročišćavanja i dezinfekcije tekućina: ekološka obrada bazenskih voda, obrada otpadnih voda, voda za navodnjavanje u poljoprivredi, tekućina u prehrambenoj industriji, medicini i sl. Projekt je nastao kao dio njezinog doktorskog rada na poslijediplomskom studiju zaštite okoliša u Ljubljani.  "Moglo bi se reći da sam iz svijeta znanosti u svijet poduzetništva skočila gotovo slučajno, i to osvojivši glavnu nagradu na natječaju Zagrebačke banke – Moja zelena zona, gdje je uvjet za osvajanje nagrade bio osnivanje vlastitog poduzeća", kaže poduzetnica. 

Interes i u inozemstvu
Dosad je bila u kontaktu s brojnim hrvatskim i ino tvrtkama iz pomorske branše. "Iako su povratne informacije o tehnologiji pozitivne, ne nailazimo na one koji imaju ambiciju sličnu nama, stvoriti proizvod svjetskoga glasa koji će nositi hrvatsko ime. No, stvari su se počele kretati u pozitivom smjeru jer smo započeli pregovore s jednom snažnom institucijom iz domene pomorstva iz Hrvatske, kao i jednom utjecajnom inozemnom institucijom. Izgledno je da uskoro krećemo i s pilotnim testiranjem tehnologije za primjenu na području poljoprivrede, a planiramo i krenuti u smjeru komercijalizacije i licenciranja proizvoda i za druga područja", najavljuje Martina Cvetković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close