Nokia planira otpustiti gotovo 15.000 zaposlenih

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2024. u 09:50
Foto: Pixabay

Obzirom da Nokia ima oko 86.000 zaposlenih, radi se o značajnom rezu.

Nokia ne odustaje od planova koje je zacrtala u listopadu prošle godine – otpustit će između 9000 i 14.000 zaposlenih do kraja 2026. Sve s ciljem, naravno, smanjenja troškova, piše ICT Business.

Ova odluka dolazi nakon što je finska kompanija izvijestila o padu prodaje od 20 posto između srpnja i rujna. Te je loše rezultate objasnila usporavanjem potražnje za 5G opremom na tržištima poput Sjeverne Amerike. Uz to, inflacija i globalne neprilike utjecale su na smanjenje potrošnje od strane klijenata.

Obzirom da Nokia ima oko 86.000 zaposlenih, radi se o značajnom rezu. Također, od 2015. je nestalo na tisuće radnih mjesta, što znači da potezi koje lideri vuku, ne donose napredak u smislu poslovanja. Ovog puta, želja je smanjiti troškove za oko 1,2 milijardu eura do spomenutog kraja 2026.

Izvršni direktor (CEO) Pekka Lundmark pak tvrdi da će napredak umjetne inteligencije zahtijevati ulaganja u mreže koje imaju značajno poboljšane mogućnosti. Ali, ako se uzme u obzir neizvjestan trenutak oporavka tržišta, ništa se nije moglo prepustiti slučaju pa se kompanija odlučila na rezove.

Naravno, spomenuo je da su rezovi uvijek teška odluka, ali i nužna za dugoročnu stabilnost Nokije.

Komentirajte prvi

New Report

Close