Njemačka ulaže 40 milijuna eura u najmoćnije računalo

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2021. u 09:26
Foto: Unsplash

Sustav će biti integriran u računalni centar Bavarske akademije znanosti sa sjedištem u Garchingu u blizini Münchena.

Njemačka vlada najavila je da će uložiti 40 milijuna eura u istraživanje kvantnih računala i 20-kubitni sustav koji će biti izgrađen u bavarskom Garchingu. Najveći dio najavljenog iznosa ministarstvo obrazovanja i istraživanja usmjerit će u kvantno računalo na kojem trenutno radi njemačko-finska tvrtka IQM. Računalo će imati 20 kvantnih bitova (kubita), a u roku od pet godina trebalo bi se proširiti na najmanje 100 individualno kontroliranih kubita koji će se moći prilagoditi na najmanje 500 kubita.

Usporedbe radi, IBM-ov sustav Quantum Eagle, koji bi trebao biti dostupan krajem godine, ima 127 kubita. Sustav će biti integriran u računalni centar Bavarske akademije znanosti sa sjedištem u Garchingu u blizini Münchena.

“Postavljamo temelje za rad u iduće tri godine”, rekla je u ponedjeljak resorna ministrica Anja Karliczek. Zahvaljujući tom projektu korisnici u njemačkoj znanstvenoj zajednici i industriji dobit će za nekoliko godina “kvantno računalo napravljeno u Europi”, istaknula je Karliczek.

“I mi u Njemačkoj moramo razvijati vlastito znanje i tehnologije na tom području koje će obilježiti budućnost”, zaključila je ministrica. Najavljeno državno ulaganje tek je prvi korak u planiranom istraživanju ključnih tehnologija budućnosti, za koje je vlada izdvojila ukupno dvije milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close