Ove stranice koriste kriminalci da bi dobili pristup vašim podacima

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2023. u 11:00
FOTO: Pixabay

Klik na oglas vodi na lažnu stranicu za prijavu koja bi mnoge zavarala, jer je identična stvarnoj web stranici.

Usprkos savjetima stručnjaka, brojni danas koriste istu lozinku za više internet računa. Oni koji su ipak odlučili ‘igrati sigurnije’ pak često koriste besplatne stranice, tzv. upravitelje lozinkama koji prikupljaju pristupne podatke računa kako ih ne biste morali sve pamtiti. No čini se kako velik broj besplatnih upravitelja lozinki nije siguran.

Većina ima slabu sigurnost, može pristupiti vašim podacima na računalu, a neki su zapravo špijunski softveri maskirani u korisnu aplikaciju, piše Fenix magazin. Njemačka policija upozorava kako to često iskorištavaju kriminalci poput onih koji lažnom Bitwarden kampanjom žele dobiti pristup računima korisnika.

Pošto su svi pristupni podaci spremljeni u aplikaciji upravitelja lozinkama, prevarantima je potrebna samo jedna glavna lozinka kako bi pristupili svim vašim računima. Kampanja za krađu identiteta koja cilja korisnike Bitwardena pojavljuje se izravno u Google pretragama ako na primer tražite “Bitwarden password manager”. Klik na oglas vodi na lažnu stranicu za prijavu koja bi mnoge zavarala, jer je identična stvarnoj web stranici.

Iz policije upozoravaju kako bi se prijevara uskoro mogla proširiti i na druge upravitelje lozinkama poput 1Password te pozivaju na oprez.

Aplikacije za upravljanje lozinkama često pohranjuju pristupne podatke u šifriranom obliku na oblaku, što znači da im možete pristupiti s više uređaja, ali i da ste ranjiviji na phishing napade. S druge strane, ako lozinke spremate lokalno na računalu, do njih je teže doći, no možete im pristupiti samo s jednog uređaja.

Ovo su stranice na koje trebate pripaziti i koje trenutačno koriste kriminalci koji se bave krađom identiteta:

bitwarden.joph-auth.com
passwords.minifyx.de
passwords.mscripps.com
bitwarden.asgardian.co.uk
vault.passwordspace.com
bitwarden.deluxe-services.xyz
pw.security-vault.de
safe.nickf.de
bitwarden.cdr-services.com
safe.in.kremer-pigmente.de
bitwarden-tfkchjb.sentinel-web-services.de
safe.faah.be
bit.claim.md

Komentirajte prvi

New Report

Close