‘Nismo došli kupiti ni HPB niti studije za računalne igre’

Autor: Bernard Ivezić , 19. studeni 2013. u 16:55
Maria Dezhurko iz Wargamesa na predstavljajnju nove igre World of Warplanes u Zagrebu/ Daniel Kasap/PIXSELL

Dok političari traže investitore na drugim kontinentima, u Zagrebu je za vikend izlagala tvrtka koja kupuje banke i IT kompanije diljem svijeta.

Vlasnike banaka očekujete pronaći u dvorcima u Alpama, jahtama koje krstare uz Male Antile ili užurbanim poslovnim središtima poput New Yorka, Londona, Abu Dhabija, Sinagpura, Šangaja i Tokija.

Poslovni dnevnik je pak novopečenog vlasnika ciparske Hellenic Bank pronašao na najvećem regionalnom sajmu računalnih igara Reboot InfoGameru, koji se za vikend održao na Zagrebačkom velesajmu. Tamo je izlagala, kod nas manje poznata, bjeloruska tvrtka Wargaming koja u Hrvatskoj ima 80 tisuća korisnika-igrača računalne igre World of Tanks.Maria Dezhurko, specijalistica za odnose s javnošću Wargaminga kaže da su prvi put u Hrvatskoj. Ističe da su došli isključivo kako bi predstaviti svoju novu igru World of Warplanes za koju su u beta verziji imali 4,5 milijuna registracija diljem svijeta.

"U Hrvatskoj imamo mnogo korisnika i došli smo im predstaviti svoju novu igru, a ne zbog otvaranje novog studija, kupnje nekog lokalnog studija, kupnje neke banke ili iz sličnih razloga", kaže Maria Dezhurko.Interes za banke nije slučajan, jer Wargaming je prije desetak dana za četvrt milijarde kuna postao suvlasnik druge najveće ciparske banke, a u Hrvatskoj se za tri do četiri puta veći iznos upravo prodaje HPB. Neslužbeno se komentira da je Wargamingu, koji je kao tvrtka registriran u Cipru u banci Hellenic ostao zarobljen depozit, koji bi inače smio podizati isključivo u malim mjesečnim obrocima. Dezhurko to nije željela komentirati.

Wargaming je jedan od najvećih studija za proizvodnju računalnih igara u istočnoj Europi i jedan od 50 največih na svijetu. Kompanija posluje iz Minska u Bjelorusiji, gdje je i nastala. U financijskom izvješću za 2012. godinu Wargaming je prijavio prihod od 1,66 milijardi kuna i neto dobit od 46,6 milijuna kuna. Godinu prije prihod ove tvrtke bio je 137,5 milijuna kuna.Kompanija zapošljava 2200 IT stručnjaka u 16 studija u Europi, Sjevernoj Americi, Rusiji, Aziji i Australiji te radi velike akvizicije. Početkom godine je za 115 milijuna kuna preuzela tvrtku Day 1 Studio iz Chichaga. "Plan Wargaminga je rast od 10 posto u broju zaposlenih godišnje, jer prodavati igru kao online uslugu znači ponuditi lokalizaciju, lokalnu podršku i stalno pratiti potrebe korisnika", pojašnjava Dezhurko.

Dodaje da će zbog toga uskoro u igru World of Tanks dodati i kolekciju tenkova proizvedenih u Hrvatskoj za što trenutačno traže točnije informacije."Iako govorimo o industriji zabave, u kojoj je po važnosti prvo slobodno vrijeme, a zatim novac, ovo je industrija koja već sad vrijedi mnogo i raste sve brže. Naša je procjena da trenutačno svjetsko tržište računalnih igara vrijedi između 80 do 100 milijardi dolara, a da će 2015. godine vrijediti 200 milijardi dolara i to je velika prilika za razvoj", zaključuje Dezhurko. 

Put do uspjeha

Krenuli nakon Yahooa

Wargaming je u igre ušao kada je nakon sedam godina razvoja tvrtka prodala svoje rješenje za online oglašavanje Yahoou. Maria Dezhurko kaže da je to inicijalnom timu od 25 prijatelja iz Minska dalo poticaja da naprave World of Tanks nakon čijeg su se uspjeha odlučili zadužiti i krenuti u svjetsku ekspanziju. "Nije bilo lako, do sada su napravili 15 igara, ali zato onu najbolju, World of Tanks, igra jedan posto svih igrača na svijetu", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close