Nijemci prognoziraju kraj korone do ljeta: Praćenje kontakata smatraju besmislenim, a izlaz iz pademije vide u ovome

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2022. u 12:06
FOTO: REUTERS/Andrew Kelly

Poznati njemački virolozi Klaus Stöhr i Hendrik Streeck prognoziraju kraj pandemije koronavirusa do ljeta.

Naime, bivši zaposlenik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Klaus Stöhr, u podcastu Kölner Stadt-Anzeigera RND-a rekao je kako bi pandemija prestala ako bi posljedice infekcije bile usporedive s gripom, piše Fenix Magazin.

– Koronavirus se trenutačno odvija u tom smjeru. Iako je mnogo ljudi još uvijek zaraženo virusom, to treba razmotriti odvojeno od tereta bolesti. Na taj se način postupno smanjuje opterećenje bolnica – rekao je Stöhr.

Stoga bi, prema procjeni virologa, pandemija uvelike mogla biti gotova tijekom ljeta.

– No, do kraja pandemije mogu se zaraziti uglavnom necijepljene osobe starije od 60 godina. Stoga bi te ljude trebalo hitno cijepiti – smatra Stöhr.

Prema procjeni virologa, u nadolazećoj zimi bit će potrebno još jedno cijepljenje protiv korone, barem za starije osobe.

Virolog Klaus Stöhr smatra praćenje kontakata “besmislenim”

– Ne mogu vam reći zašto biste još uvijek trebali pratiti kontakte. Umjesto toga, sada nam treba “izlazni plan”, rekao je Klaus Stöhr o snimanju zaraza Covidom 19.

Ako je velik dio populacije blago i asimptomatski zaražen i ima antitijela, takozvana karantena za praćenje kontakata postaje besmislena, rekao je Stöhr.

On smatra kako bi najbolji izlaz iz pandemije bio prvo se cijepiti, a zatim se zaraziti.

– Tada će u “pakiranju” biti dugotrajna imunološka zaštita – smatra Stöhr.

S njime se slaže i virolog Hendrik Streeck koji također smatra kako će na ljeto pandemija proći, ali ali očekuje daljnje korona valove u budućim jesenskim i zimskim mjesecima. Virolog također vjeruje da bi pandemija koronavirusa uglavnom mogla biti gotova u sljedećih nekoliko mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close