Hrvatski robo-kirurg od 3 mil. kn baš po mjeri EU

Autor: Andreja Šantek , 18. srpanj 2013. u 09:24
Željko Jovanović, ministar znanosti/D. PUKLAVEC/PIXSELL

U KB-u Dubrava predstavljeni projekt, koji je poduprla i Poslovno-inovacijska agencija, poželjan je primjer, ocijenio je ministar znanosti.

U Kliničkoj bolnici Dubrava u srijedu je predstavljen projekt primjene robota u neurokirurgiji, Ronna. Riječ je o znanstveno-istraživačkom projektu koji provodi zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) uz financijsku potporu Poslovno-inovacijske agencije (Bicro).

Vrijedan je oko tri milijuna kuna i u fazi je pretkliničkih ispitivanja. Projekt će obuhvatiti probe realnih postupaka na biološkim materijalima i bušenje kosti lubanje te uvođenje elektroda, što su u bolnici Dubrava demonstrirali predlagači projekta Bojan Jerbić i Gojko Nikolić sa FSB-a te Darko Chudy iz KB-a Dubrava. Mnogobrojni su predstavnici znanstvene i stručne zajednice zahvat pratili putem videolinka. Pokažu li ispitivanja dobre rezultate, robotski sustav uskoro bi se mogao početi primjenjivati u različitim neurokirurškim operacijama. Iako u svijetu daljinski navođeni (teleoperatorski) roboti već obavljaju kirurške operacije, ovdje je riječ o razvoju aplikacije i alata koji bi omogućili strojevima da samostalno obavljaju određene pomoćne zahvate, pri čemu bi kirurg u konačnici bio onaj koji izvodi zadnji korak.

Cilj je projekta razviti inteligentne upravljačke algoritme, softvere za vizijske sustave, alate i naprave potrebne za izvođenje tih kirurških zahvata. Suvremeni roboti opremljeni su senzorima i kamerama te mogu djelovati u ljudskoj okolini bez opasnosti da nekoga ozljede. Na predstavljanju projekta bili su i ministri zdravlja i znanosti Rajko Ostojić i Željko Jovanović, koji je rekao da ga takvi projekti zanimaju i na znanstvenoj i na stručnoj razini, ali i kao ministra u Vladi koja želi da Hrvatska bude konkurentno društvo u EU, utemeljeno na inovaciji, znanju i poduzetništvu. EU će, rekao je, snažno podupirati projekte u trima područjima: klimatske promjene, zelena energija i zdravo starenje. 

Velik interes

Bicro dijeli 10 milijuna kuna

Vladina poslovno-inovacijska agencija Bicro objavila je da je za peti krug sufinanciranja izrade koncepta proizvoda (PoC), koji je vrijedan više od 10 milijuna kuna, zaprimila 362 prijave, od čega ih je 308 valjano. U Bicru ističu da je potencijal prijavljenih projekata velik te da o njihovu kapacitetu dovoljno govori podatak da su zajedno vrijedni 113 milijuna kuna. U prethodna četiri kruga PoC-a Bicro je financirao ukupno 112 projekata sa 22,67 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close