Ne klikajte na ove oglase, mogu sadržavati zaraženi softver

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2023. u 12:13
Foto: unsplash

Komando je naveo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite i da sigurno pretražujete internet.

Zlonamjerni softver danas može doći s gotovo bilo kojeg mjesta. Samo pregledavanje Word dokumenta moglo bi zaraziti vaš uređaj. Stoga je važno znati kako se zaštititi.

Komando piše da cyberprevaranti skrivaju zlonamjerni softver u Google oglasima koji promoviraju popularni softver. Oni kupuju oglase pa se njihove zlonamjerne veze pojavljuju na vrhu vaših rezultata pretraživanja na Google.

Tvrtka za kibernetičku sigurnost Secureworks pronašla je zlonamjerni softver Bumblebee u oglasima koji promoviraju aplikacije koje se obično nalaze na poslovnim mrežama kao što su Zoom, Cisco AnyConnect, ChatGPT i Citrix Workspace. Zlonamjerni se softver ušulja u računala korisnika kada započnu preuzimanje.

Nakon što zlonamjerni softver uđe u uređaj, napadači ga koriste kako bi iskoristili pristup drugim uređajima na mreži. Nakon toga postavljaju alate za skeniranje mreža, krađu vjerodajnica zaposlenika i izbacivanje osjetljivih podataka tvrtke.

Komando navodi da prevaranti skrivaju zlonamjerni softver u mnogim oglasima, a YouTube, Facebook, Amazon, Target i Walmart samo su neka velika imena koja napadači koriste kako bi vas naveli da kliknete na njihove zlonamjerne poveznice.

Pazite na što klikate

Kriminalnci se koriste raznim trikovima kako bi njihovi zlonamjerni oglasi bili pri vrhu Google rezultata pretraživanja. Ako kliknete na njih, mogli biste završiti na lažnoj web stranici.

Komando je naveo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite i da sigurno pretražujete internet.

Nemojte klikati na sponzorirane veze ili oglašavanje kada tražite nešto putem Googlea. Umjesto toga, upišite naziv web adrese u tražilicu kako biste znali da idete na službenu stranicu. To je puno sigurnija opcija.

Ako niste sigurni u vezu, zadržite pokazivač iznad veze da biste dobili pregled odredišta.

Ako vidite poruku s web stranice koja tvrdi da imate virus, najvjerojatnije se radi o prijevari. Nemojte zvati navedeni broj niti klikati bilo što na stranici. Odmah zatvorite preglednik i izbjegavajte ponovno posjećivanje te stranice.

I na kraju, ključno je imati pouzdani antivirusni program koji redovito trebate ažurirati i koristiti na svim svojim uređajima.

Komentirajte prvi

New Report

Close