Navala na traženu školu, prijavilo se 238 mladih, odabrano 22 iz cijele Hrvatske

Autor: Lucija Špiljak , 31. ožujak 2021. u 07:14
Ivan Duspara, jedan je od polaznika prve generacije

Program je pokrenula Lipička razvojna agencija Lira u suradnji s HZZ-om i Ministarstvom rada.

Dvadeset i dvoje odabranih polaznika iz cijele Hrvatske započelo je u Lipiku s programom edukacije za programera/icu umjetne inteligencije (AI) u Centru umjetne inteligencije Lipik. Prijavilo se ukupno 238 kandidata čime su deseterostruko premašeni kapaciteti, stoga su kandidati polagali prijemni ispit koji je uključivao i Elements of AI, besplatan internetski tečaj AI-ja u Hrvatskoj.

Program je pokrenula Lipička razvojna agencija Lira u suradnji s HZZ-om i Ministarstvom rada, omogućivši nezaposlenima edukaciju od šest mjeseci u punom radnom vremenu tijekom koje polaznici borave u Lipiku, gdje prolaze više od 1000 sati teorijske i praktične nastava iz različitih područja AI-ja, strojnog i dubokog učenja te znanosti o podacima.

Razvoj vlastitog proizvoda

Edukacija za AI programera/ku zahtijeva fizičku prisutnost u Lipiku, a polaznici dolaze iz cijele Hrvatske konkretno iz Dubrovnika, Opuzena, Požege, Slatine, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Pakraca, Lipika, Slavonskog Broda, Virovitice, Bjelovara i Koprivnice. Osigurana im je i mjesečna novčana naknada u visini minimalne hrvatske plaće, a putne troškove pokriva HZZ. Osim edukacija, svi polaznici će raditi i na razvoju svog proizvoda koji će prezentirati na kraju osposobljavanja te ući u konkurenciju za financijske nagrade.

Stefani Majić jedna je od polaznica tečaja. Inače živi u Virovitici i nedavno je završila studij programskog inženjerstva, a kaže da je tražila priliku koja bi je mogla usmjeriti i specijalizirati za neko područje. “Vidjela sam tečaj i pomislila da bi ovo moglo biti nešto dobro. Nisam imala novaca za platiti tečaj jer je bilo teško naći posao zbog korone, zato je super što je tečaj besplatan. Jako mi se sviđa gradić i što ima malo ljudi. Ljudi su stvarno srdačni – neki dan sam tražila pekaru i jedna gospođa me odmah pitala trebam li pomoć. Ima puno zelenila. Čak sam počela razmišljati da bi mogla doći živjeti u ovome kraju”, otkrila je polaznica.

Stjecanje najtraženijih znanja i vještina

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana osvrnuo se na činjenicu da Lipik postaje prepoznatljiv po usmjerenju na nove tehnologije kao što je umjetna inteligencija. “Lipik je drugi najuspješniji grad u Hrvatskoj po povučenim EU sredstvima. Kontinuirani i predani rad djelatnika Gradske uprave te Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. dovodi nas u priliku da istovremeno obnavljamo našu bogatu kulturnu i povijesnu baštinu ali i da ulažemo u bolje sutra. Projektom AI centra uvodimo Lipik u budućnost i stavljamo ga u središte zbivanja oko uzbudljivih novih tehnologija kao što je umjetna inteligencija”, rekao je Kasana.

Kako je istaknuo Dejan Iličić, direktor LIRA-e i idejni začetnik projekta AI Centre Lipik, prvoj generaciji omogućit će stjecanje najtraženijih znanja i vještina, a nakon završenog programa mogu birati hoće li put nastaviti u jednoj od domaćih IT kompanija ili će se odvažiti na pokretanje startupa u čemu će im LIRA pružiti podršku i kroz svoj poduzetnički inkubator.

Jan Štedul, glavni tajnik udruge CroA rekao je kako se na tečajk Elements of AI upisalo više od 20.000 Hrvatica i Hrvata. “Uspjeh hrvatskih AI startupa u svijetu dokazuje da se na globalnom tržištu prepoznaje vrijednost hrvatskih proizvoda i rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Umjetna inteligencija postala je relevantna tema u Hrvatskoj, a CroAI će se i dalje truditi kako bi Hrvatska iskoristila ovu nevjerojatnu priliku”, poručio je Štedul.

Komentirajte prvi

New Report

Close