Nastavnicima se moraju osigurati alati za e-učenje

Autor: Sergej Novosel Vučković , 07. lipanj 2018. u 22:00
Moodle je rašireni interaktivni sustav za obrazovanje koji za Hrvatsku prilagođava Srce

“U Srcu smatramo da je itekako važno osigurati nastavnicima tehnologije i alate e-učenja kao i pružiti im sustavnu podršku pri njihovoj integraciji u obrazovni proces.”

Nastavnicima na fakultetima i drugim visokoobrazovnima ustanovama nove tehnologije mogu se približiti Moodleom, sustavom za e-učenje. Ovaj sustav koji je baza hrvatskog sustava Merlin, a izgrađen je na platformi otvorenog koda, namijenjen je upravljanju obrazovnim sadržajem i najkorišteniji je takav alat za učenje online u svijetu, omogućujući i interaktivnu nastavu i virtualno organiziranje kolegija. I u Hrvatskoj je dobro zastupljen, sudeći po 10.000 e-kolegija koje prosječno u akademskoj godini održava 5800 nastavnika za oko 54.000 studenata. Podaci su to izneseni na 8. Moodlemootu u Zagrebu, godišnjem okupljanju moodlera, tj. svih uključenih u Moodle, u organizaciji Centra za e-učenje Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu Srce. Uz domaće, sudjelovali su i stručnjaci iz europskih zemalja i SAD-a, kako bi razmijenili iskustva i gradili regionalnu mrežu korisnika povezanih s Moodleom.

“U Srcu smatramo da je itekako važno osigurati nastavnicima tehnologije i alate e-učenja kao i pružiti im sustavnu podršku pri njihovoj integraciji u obrazovni proces. Moodlemoot je jedna od aktivnosti Centra za e-učenje Srca kojom se želi nastavnicima približiti nove tehnologije, sustav Moodle te pružiti podršku u radu s tim tehnologijama”, poručuju iz Srca, podsjećajući da je ove godine Europska komisija donijela Akcijski plan za digitalno obrazovanje u kojem se ističe nužnost obrazovanja i osposobljavanja za budućnost Europe, uz važnost i bolje iskorištavanje digitalnih tehnologija za poučavanje i učenje. Na Moodlemootu Hrvatska 2018. održano je, uz pozvana predavanja, i 16 prezentacija na temu tehničkih i developerskih aspekata Moodlea, te iskustava u primjeni tehnologija i alata e-učenja u nastavi i vrjednovanju studenata u virtualnom okruženju, i u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju kao i u visokom obrazovanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close