Naše tvrtke 8Sigma i Montelektro softverski jačaju pivovare u Etiopiji

Autor: Darko Bičak , 27. siječanj 2021. u 22:00
Alat KegTNT koji su implementirali u pivovari u Adis Abebi omogućava bolje upravljanje bačvama/PD

Rješenje je namijenjeno nadzoru i praćenju pivskih bačava kroz proces punjenja i distribucije.

Iako trećina hrvatskih tvrtki izvozi svoje robe i usluge, njihov fokus je uglavnom na tržištima zemalja regije te Europske unije. Tek poneki izvoznik pohvali se projektom u Rusiji, Kini, Indiji ili SAD-u, no gotovo je raritet da netko ima projekt u subsaharskoj Africi.

No, primjeri hrvatskih tehnoloških tvrtki 8Sigma i Montelektro u Etiopiji pokazuju da se može izvoziti i tamo. Naime, ove dvije tvrtke su dovršile implementaciju softverskog rješenja KegTNT (Keg Track&Trace) u pivovari u Adis Abebi.

Rješenje je namijenjeno nadzoru i praćenju pivskih bačava kroz proces punjenja i distribucije, a osim u spomenutoj pivovari u glavnom gradu Etiopije, tijekom 2021. bit će implementirano u još dvije pivovare u vlasništvu kompanije BGI Ethiopia, čija duga pivarska tradicija seže u prvu polovicu 20. stoljeća. Kompanija je dio francuske grupacije Castel.

Vladimir Lukić, direktor 8Sigme, pojašnjava da je naručitelj iz Etiopije zahtijevao novo, moderno rješenje koje će omogućiti bolje upravljanje flotom pivskih bačava, pridonijeti smanjenju troškova, poboljšati kontrolu kvalitete, osigurati bolji nadzor održavanja te spriječiti moguće gubitke pivskih bačava.

Djelokrug Montelektra i 8Sigme, koji surađuju na brojnim projektima, a među najvažnjima im je alat BeerVision namijenjen pivarskoj industriji, uključivao je implementaciju rješenja KegTNT, koje koristeći RFID tehnologiju prikuplja i pohranjuje sve podatke o životnom ciklusu pivskih bačava.

Osnovna svrha mu je u stvarnom vremenu omogućiti praćenje svake bačve u floti, bolji sustav održavanja te kontrolu kvalitete.

U sklopu projekta isporučena je aplikacija za tablete koja omogućava praćenje procesa u samoj pivovari te aplikacija za pametne telefone namijenjena prodajnim agentima.

Zahvaljujući KegTNT-u, sve informacije dostupne su trenutno pa se može pravovremeno reagirati i identificirati moguće probleme.

Komentirajte prvi

New Report

Close