‘Naš avatar automatizira rudarenje podataka’

Autor: Josipa Ban , 24. veljača 2024. u 09:50
Implementacija je krenula krajem prošle godine u tvrtki Mar-Mar/PD

U razvoj naprednog AI rješenja tvrtka Astro Synapse uložila je 200 000 eura.

Madoj i u tehnologiju zaljubljenoj ekipi tvrtke Astro Synapse trebalo je tek nešto više od godinu dana da razviju AI avatara, odnosno digitalnu personifikaciju temeljenu na modelima umjetne inteligencije.

Ovaj dinamičan i visoko prilagodljiv operativan sustav umjetne inteligencije uskoro bi trebao zaživjeti i u praksi jer je krajem prošle godine krenula njegova implementacija u tvrtki Mar-Mar, poznatom proizvođaču papirne konfekcije i bilježnica.

Šimun Strukan, osnivač i izvršni direktor Astro Synapse, istraživačkog i integracijskog laboratorija za umjetnu inteligenciju, kaže da bi implementacija prodajnog Mar-Mar agenta, odnosno prva faza projekta, trebala biti gotovo do kraja lipnja ove godine.

Kada ovaj AI avatar, napokon zaživi, objašnjava stručnjak za AI, prodajni će timovi biti mnogo rasterećeniji, a operativni troškovi niži. “Ovi bi benefiti trebali biti vidljivi odmah po implementaciji”, kaže direktor koji u više od dva desetljeća rada u IT-u, pomno prati razvoj AI-a i njegovu integraciju u poslovanje.

Godina dubinskog istraživanja
Sa svim manama ove integracije i preprekama koje stoje na putu široke prihvaćenosti AI aplikacija Šimun Strukan i njegov tim, koji čine još četiri vrhunska profesionalaca u ovom području, odlučili su se uhvatiti u koštac.

Mario Tica, izvršni direktor tvrtke Mar-Mar i Šimun Strukan, osnivač i izvršni direktor Astro Synapse/PD

“Nakon godine dana dubinskog istraživanja tehnologija te kontinuiranog doprinosa Open Sourceu, nastao je ASAI – pionirski pothvat u kreiranju AI avatara, odnosno digitalnih personifikacija temeljenih na AI modelima koji mogu biti trenirani na odabranim podacima kako bi modificirali ponašanje prema zahtjevima korisnika”, ističe Strukan.

ASAI, objašnjava, korisnicima omogućuje potpunu vertikalnu kontrolu nad sustavom. “U srcu ASAI platforme nalaze se razni veliki jezični i video modeli oko kojih se grade takozvani agenti. To su mali autonomni dijelovi koda koji obavljaju specifične operacije prema zahtjevima i željama klijenta, odnosno AI avatari”, ističe osnivač Astro Synapse.

Svrha je ovih avatara u potpunosti zamijeniti interakcije sa softverom, internetom ili hardverom, te omogućiti korisnicima da njime upravljaju jednostavnim tekstualnim i glasovnim naredbama. ASAI platforma, dakle, služi izgradnji vlastitog avatara koji ima specifičnu osobnost, način izražavanja i ophođenja s publikom.

Ovo je moguće jer je u njegovom razvoju korišten, objašnjava Strukan, “Big 5” ili “Ocean model”. “Ovaj model omogućava simulaciju ljudskog temperamenta. Stoga, ako žalite da se vaš avatar ponaša kao kreativni introvert ili organizirani energički projektni menadžer – može”, ističe osnivač Astro Synapse.

30

država obuhvaćeno je izvoznim programom tvrtke Mar-Mar

Njegovu je primjenu možda najbolje dočarati na primjeru avatara koji kreiraju za tvrtku Mar-Mar. Bit će to, kaže Strukan, avatar koji automatizira “rudarenje podataka”, što je možda najzahtjevniji dio prodajnog procesa tvrtke. “Ovaj AI sustav pristupa javnim bazama podataka potencijalnih kupaca, analizira ih, izvlači kontakte te samostalno kontaktira potencijalne kupce uz različite razine nadzora, putem chat sučelja”, navodi.

U razvoj ovog naprednog AI rješenje Astro Synapse je do sada uložio 200 tisuća eura. I to je, kaže Strukan, tek početak.

A koristiti se može za privatne i javne potrebe. U slučaju privatnih potreba, objašnjava, avatari su trenirani na osobnim podacima i interakcijama, a djeluju kao korisnikov internet zastupnik u digitalnom svijetu. “Važno je napomenuti da su modeli trenirani u skladu s EU propisima i etičkim smjernicama”, napominje Strukan.

Avatari za javnu upotrebu, odnosno oni namijenjeni tvrtkama i javnim osobama, s druge strane, smještaju se na servere tvrtke te treniraju na javnim podacima ili internim bazama tvrtke. “Primjenjivati se mogu za upravljanje bazom znanja, automatizaciju rutinskih poslovnih procesa, upravljanje društvenim mrežama…”, nabraja.

Primjena ASAI platforme u tvrtki Mar-Mar zapravo je tek početak jer tim Astro Synapse s ovim rješenjem planira osvojiti svjetsko tržište. Istovremeno, usredotočeni su na njegovu prvu implementaciju.

Slijedi dublja integracija
Nakon prve faze projekta slijedi dublja integracija platforme u poslovanje kompanije Mar-Mar, posebno u dijelove proizvodnje te faze skladištenja i distribucije.

Mario Tica, izvršni direktor tvrtke Mar-Mar koja izvozi u 30 zemalja, kaže da su se na suradnju s Astro Synapse odlučili jer kontinuirano teže inovacijama i tehnološkom napretku. “To je ključ održavanja konkurentnosti. Implementacija platforme ASAI samo je početak investicijskog ciklusa prema potpunoj integraciji AI-a u sve segmente našeg poslovnog sustava”, kaže Tica.

Uvođenje digitalnih rješenja tvrtki nije strano. Uveli su softversko rješenje “Pauk” koje omogućava efikasnu interakciju između zaposlenika i strojeva te na tržište stavili i pametne bilježnice. Nova će im inovacija, platforma ASAI, dodaje izvršni direktor Mar-Mara, unaprijediti poslovne procese, povećati produktivnost te omogućiti da donose informiranije odluke koje se temelje na preciznim analitičkim podacima.

Komentirajte prvi

New Report

Close