Nakon STEM Akademije za 80 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske, slijedi STEM festival

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2022. u 11:25
STEM Academy / Foto: Mislav Mesek

Bilo je čak 919 prijava za STEM Akademiju.

Primijenjeno računarstvo, robotika, multimedijsko računarstvo i geološko inženjerstvo područja su iz kojih su cijeli prošli tjedan u Zagrebu održane radionice za 80 srednjoškolaca iz čitave Hrvatske u sklopu STEM Akademije. Radionice, koje su za učenike bile besplatne, a uključivale su i plaćene troškove puta i smještaja, izazvale su veliki interes te je za 80 mjesta bilo čak 919 prijava.

U prostorima Športske gimnazije i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta 15 predavača održalo je radionice u trajanju od 5 dana, prema programu kojega su razvili Visoko učilište Algebra i Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu u suradnji s nositeljem projekta Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI) i Institutom za razvoj obrazovanja (IRO).

Teme radionica bile su Unity – izrada videoigara; Android – izrada mobilnih aplikacija; Zemlja, čovjek i geotehnologija te Robotika.

Benefiti STEM radionica

“Prednost ovakvih programa je ne samo upoznavanje sa STEM-om kroz popularne oblike poučavanja, već i upoznavanje đaka iz različitih dijelova Hrvatske koji dijele iste interese te izdvajanje iz uobičajenog okruženja, što doprinosi i njihovom osamostaljenju. Ovakvi programi osim popularizacije STEM-a pomažu učenicima i u odabiru budućeg zanimanja”, istaknula je prof. dr. sc. Marta Mileusnić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Predavač Dino Kurelović naglasio je važnost razumijevanja tehnološkog okruženja.

“Ovakvi programi kod mladih svakako potiču razvoj kritičkog razmišljanja i kreativnog načina rješavanja problema te im svakako daju drugu perspektivu o tehnologiji koja je sveprisutna u njihovom životu. Tijekom radionice mogli su vidjeti što se događa iza računalne igre ili aplikacije koju svakodnevno koriste i što se sve treba dogoditi da bi ona bila dostupna krajnjem korisniku. Vjerujem da većinu zanimaju područja kojima smo se bavili i ovakva radionica im je sigurno pomogla da dobiju bolji uvid i razmisle žele li se u tom smjeru dalje školovati ili se time baviti nekad u budućnosti. Čak i ako ne odaberu STEM područje kao svoj put, ovakve radionice sigurno mijenjaju percepciju o tome što se događa iza gotovog proizvoda koji nam je dostupan, omogućuju sagledavanje problema na drugačije načine i daju širu sliku o industriji koja se danas ubrzano razvija”, rekao je Kurelović.

S njime se slaže i Maja Puhovski s Visokog učilišta Algebra, koja smatra da su takvi projekti značajni kako bi se osvijestila važnost ulaganja u znanje i kreativno rješavanje zadataka.

“STEM akademija će zasigurno napraviti značajan korak u smjeru promocije STEM vještina te nam je stoga drago da smo dio ovog projekta i njegove održivosti”, izjavila je Puhovski.

STEM Academy / Foto: Mislav Mesek

Dojmovi sudionika i predavača

Jednoj od polaznica radionice za izradu videoigara, Inki Vuković iz 1. razreda srednje Obrtničke i tehničke škole Ogulin, ovo je bilo prvo iskustvo vezano uz STEM radionice.

“Mogućnost da sudjelujem na njima mi je mnogo značila. Smjer obrazovanja u koji idem (Tehničar za računalstvo) je ono što me ispunjava i volim, te ova akademija mi je pružila otvaranje šireg spektra što se tiče programiranja. Kroz ovih pet dana naučili smo raditi u programu Unity i u programskom jeziku C# koji nam omogućava izradu video igara. STEM Akademija meni kao i ostalim sudionicima ostavila je veliki dojam i otvorila vidike prema daljnjem obrazovanju. Zajedništvo i međusobna suradnja nas polaznika i predavača je nešto što će nam ostati dugo u sjećanju. Predavači su bezuvjetno podijelili svoja znanja i iskustva sa nama”, rekla je Inka.

Galla Uroić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknula je zadovoljstvo interaktivnošću i komunikacijom u obliku dijaloga s učenicima.

“Iskustvo je izrazito ugodno i pozitivno, budući da su polaznici bili zainteresirani, voljni aktivno sudjelovati u radionici, komunicirati, postavljati pitanja bez susprezanja i općenito pokazati inicijativu u radu na radionici”, istaknula je Uroić.

Obrazovna savjetnica iz Instituta za razvoj obrazovanja Ana Uglešić smatra da su ovakvi programi za mlade itekako potrebni, posebno ako se u obzir uzme činjenica da u gotovo svakoj županiji nedostaju stručnjaci iz STEM područja.

“Drago mi je da su sudionici bili aktivni tijekom predavanja i da su pokazali velik interes za informacije o tome kako nastaviti obrazovanje u STEM području, bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu”, zaključila je Uglešić.

Na jesen – STEM festival

Nakon uspješno održanih radionica, nastavak projekta slijedi u drugoj polovici godine kada će se održati STEM festival. Projekt ima za cilj pružiti djeci i mladima priliku za razvoj vještina povezanih sa STEM-om, upoznavanje s novim inovativnim metodama učenja i načinima dolaska do otkrića i rezultata u STEM-u.

Provedba projekta STEM akademija započela je 29. rujna 2021. i ukupnog je trajanja dvije godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn.

Komentirajte prvi

New Report

Close