Najveći VC fond potiho se ‘udebljao’ za 3 mil. eura

Autor: Bernard Ivezić , 10. listopad 2019. u 06:15
Od ljeta je Fil Rouge uložio u 27 startupa/FOTOLIA

Fil Rouge, koji je započeo s radom prije koji mjesec i već investirao oko tri milijuna eura, od ulagača je dobio još toliko i sad ‘teži’ 45 milijuna.

Najveći startup VC fond u Hrvatskoj i prvi koji je počeo ulagati u startupe isključivo registrirane ovdje, Fil Rouge Capital, potiho se podebljao za tri milijuna eura (22,5 mil. kn), a zbog sve većeg interesa za startupe, izvjesno je da će rasti i dalje.

Fil Rouge je umjesto 42 milijuna eura, s koliko je krenuo s radom u srpnju, sada u listopadu bez pojašnjenja samo naveo da teži 45 milijuna eura.

Druga runda 
Stevica Kuharski, partner i voditelj skouta Fil Rouge Capitala kaže da su prvu rundu financiranja fonda zatvorili na 42 milijuna eura, ali da nisu ostali zatvoreni za novi priljev kapitala. "Nije neobično da se postojećim investitorima u fond pridruže i novi ili da postojeći povećaju svoj udio pa s tim u vidu, u drugoj rundi smo osigurali dodatnih tri milijuna eura što ukupnu veličinu fonda podiže na 45 milijuna eura", kaže Kuharski.

 

Kuharski

Ne možemo mi objaviti imena naših ulagača, to je na njima da učine.

Najveći kapital u ovaj fond dosad je ubrizgao Europski investicijski fond (EIF). Navodi se između 32,5 i 35 milijuna eura. Sedam milijuna eura fond je prikupio iz drugih izvora, a tu se kao glavni investitor spominjao HBOR. Pretpostavlja se da je sad u investiciju ušao novi ulagač, ali nam u branši nitko sa sigurnošću nije znao reći o kome se radi.

"Ne možemo mi komunicirati imena naših investitora, jer na njima je da daju tu informaciju, ukoliko, dakako, to žele, ali mogu reći da sve dok službeno ne objavimo da smo zaustavili prikupljanje kapitala za fond, sve dotad i dalje ga prikupljamo", pojašnjava Kuharski.

Nemaju gornju granicu
Navodi da nemaju zacrtanu gornju granicu. Kuharski ističe i da su mnogo više fokusirani na vlastite investicije i programe koje su pokrenuli. Fil Rouge je dosad investirao u 25 startupa. Riječ je o 1,25 milijuna eura investicije u sklopu vlastitog akceleracijskog programa.

Povrh toga uložio je u četiri milijuna kuna u startup Include, osam milijuna kuna u startup Top Digital Agency i neobjavljen iznos u startup Sendbee.  "Do kraja godine ćemo zatvoriti 30 do 40 investicija, što nas svrstava u najaktivnije investitore u regiji", zaključuje Kuharski.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Fond donosi blago rečeno čudne investicijske odluke ulažući u marketinške agencije u što više nitko vani ne ulaže. Također za 50.000 EUR-a traži veliki vlasnički udio pa osnivač već u slijedećoj rundi ostaje bez većinskog vlasništva i mogućnosti utjecaja na startup. Čudna politika

Najveci? Jedini….koji je vec do sada obavio dvije stupidne transakcije…no moze im biti jer trose novac alociran za RH a ne vlastiti.

Naime, Fil Rouge se bio obavezao u fond staviti 4% kapitala osnivaca te dovesti 30% kapitala privatnih ulagaca. Osnivaci nisu stavili 4% a privatni ulagac je HBOR – sve je ucinjeno kako bi EIF proveo osnivanje ovog VC fonda kojeg vode neodgovorni bezveznjaci i koji nista nece promijeniti na tehnholoskoj sceni RH.

New Report

Close