Najnovija inicijativa Zicera: Na red je došao val koji će ‘razmahati’ scenu

Autor: Bernard Ivezić , 05. veljača 2019. u 07:47
Frane Šesnić, predsjednik ESIL-a za Hrvatsku i dir. Zicera

Zagrebački Zicer pokrenuo ESIL kojim besplatno želi educirati i umrežavati poslovne anđele da bi stvorio više funkcionalnih mreža investitora u Hrvatskoj.

Hrvatski startup ekosustav od početka godine pod snažnim je "EIF-ovim VC efektom" pokazuje najnovija inicijativa Zicera, organizacije koja se prije zvala Tehnološki park Zagreb.

Naime, nakon značajnog povećanja broja startupa na domaćem tržištu unazad desetak godina, koji je u posljednje dvije-tri godine naslijedio val otvaranja poslovnih inkubatora i akceleratora po svim kutevima države, na red je došao i val koji će "razmahati" scenu poslovnih anđela, tj. ulagača u startupe.

Međunarodna inicijativa
Taj val gura spomenuta inicijativa Europskog investicijskog fonda (EIF) i Vlade RH da s više od 32,5 milijuna eura pokrenu prvi pravi hrvatski VC fond. Riječ je o prvoj većoj količini javnog novca , koji ulazi u domaći startup ekosustav. Sličan je razvoj događaja bio i u drugim državama pa otud kovanica "EIF-ov VC efekt". Frane Šesnić, direktor Zicera i predsjednik ESIL-a, kaže da su pokrenuli projekt Empowering Early Stage Investors (ESIL) za Hrvatsku da bi na nov način pomaknuli umrtvljeno tržište sjemenskih i VC ulaganja u startupe na našem terenu.

"ESIL je međunarodno udruženje koje potiče sindicirana i prekogranična ulaganja poslovnih anđela, a Zicer želi da se u Hrvatskoj stvori više formalnih ili neformalnih mreža poslovnih anđela koje bi sindicirano ulagale u startupe, i to baš ovdje", kaže Šesnić. Nije im plan raditi vlastite mreže poslovnih anđela, već širiti suradnju s postojećim organizacijama, kroz besplatnu edukaciju.

Naglašava da su na prvoj radionici već imali 20 polaznika, a vodio ju je Philippe Gluntz, bivši direktor u Alcatelu i bivši potpredsjednik grupe Capgemini, osnivač prve mreže poslovnih anđela u Parizu, nekad potpredsjednik EBAN-a, a sada France Angels ai predsjednik organizacije Business Angels Europe, koja je i pokrenula projekt ESIL. "Otvoreni smo za suradnju s CRANE-om, WBAF-om i svim drugim formalnim i neformalnih mrežama poslovnih anđela koje su voljne surađivati", kaže Šesnić.

Funkcionalne mreže
Prva mreža poslovnih anđela u Hrvatskoj, dosad i jedina, je CRANE. Njen predsjednik Davorin Štetner kaže da je pojava novih organizacija i inicijativa koje jačaju hrvatski startup ekosustav dobrodošla.  "Pozdravljam sve nove poslovne anđele koji žele ulagati u hrvatske startupe, jer prilika ima mnogo i u svijetu postoji na tisuće načina na koje anđeli djeluju na tržištu", kaže. Dodaje da je CRANE, osnovan 2008., i time kao jedna od najstarijih mreža poslovnih anđela u Europi, otvoren za nove suradnje.

Pred kraj 2018. im se, dodaje, priključilo još sedam članova. U 2018. aktivno je investiralo 13 poslovnih anđela. Uložili su dva milijuna kuna u pet projekata. "Kroz CRANE je dosad prošlo blizu 40 milijuna kuna investicija u hrvatske startupe, sve privatnog novca, a upravo su investicije najbolja mjera za ocjenu uspješnosti svake mreže poslovnih anđela", kaže.

Sredinom siječnja u sličnu je inicijativu krenuo WBAF, inicijalno startao u Turskoj, gdje aktivno djeluje više od 15 lokalnih mreža poslovnih anđela, a koji sad surađuje s Krapinsko-zagorskom županijom.

WBAF-u je plan u Zagorju edukaciju ulagača povezati s elitnim turizmom.  "Investitori ulažu u startupe koji se uklapaju u područje njihovog interesa, znači to je način njihovog udruživanja, a kako nam nedostaje takvih ulaganja i investitora, stvaranje funkcionalnih mreža poslovnih anđela nacionalni je interes Hrvatske", zaključuje Šesnić.

Komentirajte prvi

New Report

Close