FT među najbržerastuće startupe uvrstio i fintech iz Hrvatske

Autor: Bernard Ivezić , 19. ožujak 2020. u 22:00
Božidar Pavlović, direktor proizvoda i tehnologije Oradiana

Ni na jednom tržištu nisu primijetili veće oscilacije korisnika zbog pandemije.

Oradian, najbržerastući hrvatski financijski startup prema izboru Financial Timesa ne očekuje usporavanje zbog pandemije koronavirusa.

Zagrebački fintech, koji je razvio vlastito cloud mikrofinancijsko rješenje, odnosno bankarsko rješenje za one kojima je klasično bankarstvo preskupo, trenutačno ima 4,2 milijuna korisnika. Većina im korisnika dolazi s područja koja su među prvima bila pogođenima pandemijom.

Usluge im koristi 80 financijskih institucija u deset država u Africi i Aziji. Prema podacima Financial Timesa, Oradian je 112. najbržerastući startup u Europi. Od 2015. do 2018. godini prihod mu je porastao s 117.000 na 2,2 milijuna eura ili za 1167 posto, a broj zaposlenih s četiri na 125.

Božidar Pavlović, direktor proizvoda i tehnologije Oradiana kaže da ni na jednom tržištu nisu primijetili veće oscilacije u broju korisnika i transakcija zbog pandemije.

“Mi krizu ne koristimo da bismo se promovirali, što je, nažalost, trend koji uočavamo sve više, već da ojačamo partnerski odnos sa svojim klijentima i pomognemo im u trenucima krize”, kaže Pavlović. Navodi da će klijentima dodatno pomoći kroz specifične dorade svog cloud sustava da bi oni svojim krajnjim korisnicima mogli ponuditi razne olakšice i odgode otplata kredita zbog opasnosti od recesije.

Dodaje da bilježe nove zahtjeve za integracijom njihove platforme. Ističe da je teško generalizirati situaciju u Africi i Aziji, jer svaka država tamo ima svoje specifičnosti, a k tome tržišta su jako različita.

“U Africi su puno češći zahtjevi za API integraciju s fintech providerima, poput Flutterwavea u Nigeriji, zbog tamošnjeg raširenog iskustva s mobilnim novčanicima poput M-pese, dok u Aziji, barem na manje razvijenim tržištima na jugoistoku, poput Filipina, Myanmara, Bruneja i Indonezije, nedostaje osnovnih financijskih usluga kao što su povezivanje s kartičnim procesorima zbog bankomata, i tamo je integracija s trećim stranama vrlo raširena”, kaže Pavlović.

Dodaje da je globalni potencijal rasta vrlo velik, mjeri se u trilijunima dolara, te stoga ne očekuje usporavanje zbog COVID-19  krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close