Najbolji programeri dolaze 
iz Kine i Rusije, ne i Hrvatske

Autor: Bernard Ivezić , 05. rujan 2016. u 22:01
Fotolia

Američka tvrtka predstavila top listu programera.

HackerRank, jedna od popularnijih američkih tvrtki koje proces zapošljavanja programera pretvaraju u natjecanja, slična hackathonima, objavila je popis zemalja iz kojih dolaze najbolji programeri. Popis, koji je dobar orijentir i hrvatskim IT poslodavcima koji u domovini sve teže pronalaze stručan kadar, predvodi Kina. Slijede je Rusija, Poljska, Švicarska i Mađarska. Među prvih deset još su Japan, Tajvan, Francuska, Češka i Italija.

Hrvatske na popisu nema. Od bližih zemalja na 11. mjestu nalazi se Ukrajina, na 12. mjestu Bugarska, na 20. mjestu Rumunjska, a na 24. Grčka. Programeri iz Turske su na 30. mjestu, a programera iz ostalih susjednih zemalja, jednako kao i iz Hrvatske, nema.

Egzodus programera

Hrvatske IT tvrtke već traže programere u inozemstvu, posebno u zemljama u okruženju poput BiH, Mađarske, Srbije, Rumunjske i Bugarske. Hrvatska je, prema podacima hrvatske3 udruge nezavisnih softverskih izvoznika CISEx-a, u posljednjih pet godina izgubila 14 tisuća programera. Ove godine po prvi put očekuje se da će iz Hrvatske iseliti 4000 IT stručnjaka dok će ih na tržište rada iz obrazovnog sustava izaće svega 3000. Taj manjak u regularnom popunjavanju radnih mjesta te gubitak postojeće mase političari iz svih stranaka najavljuju da će domaći IT poslodavci moći nadoknaditi kroz uvoz radne snage. No, dodat su neke IT tvrtke već otvorile razvojne centre u susjednim zemljama.

Prema HackerRanku u regiji ima kvalitetnih IT stručnjaka, iako je riječ o istraživanju koje se temelji isključivo na korisnicima tog servisa.

Poljska Java

HackerRank je objavio da najbolje znanje o algoritmima imaju programeri iz Rusije. Oni iz Poljske najbolji su u Javi, francuski u C++, oni iz Hong Konga u Phytonu. U Danskoj najviše znaju o SQL-u, shell scripting vodi u Češkoj, umjetna inteligencija u Japanu, funkcionalno programiranje u Kini, a o bazama podataka, ispada, najbolje je potražiti stručnjake u Švicarskoj.
Međutim, svi rezultati ovise o tome u čemu se programeri žele natjecati. Tako je u Izraelu najomiljenije natjecanje u IT sigurnosti, apsiracije prema bazama podataka imaju Pakistanci, a za Javu na Šri Lanci.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je i moje iskustvo. Puno progr. sa kojima sam radio su bahati i traže puno novaca a nemaju adekvatno znanje i aljkavi su. Neki od njih otišli su na pola posla radi bolje ponude a neki su uzeli novac i nikad dovršili projekat. Također ne drže se riječi niti dogovora. Sve u svemu prilično jadno, što ih ne sprječava da misle da su najbolji i nabiju američke cijene. No jednom kada odu van tržište će ih već urazumiti a ovdje će njihovo mjesto zauzeti stručniji i normalniji iz okolnih zemalja. I ovi će se jednog dana naći nigdje

New Report

Close